Pääkirjoitukset

Rahapula rokottaa palveluita

Kunnissa väännetään juuri nyt otsa hiessä talousarvioita nais- ja miesmuistiin vaikeimmassa tilanteessa.

Kaikkialla on päädytty miettimään, onko mahdollista keskittää palveluja, jopa lähipalveluiksi koettuja.

Kun Hämeenlinnan seudulla viisi vuotta sitten tehtiin kuntaliitos, henki oli se, että liittyvissä kunnissa säilyvät lähipalvelut. Sellaisiksi luetaan ainakin päivähoito, koulu ja terveysasema sekä vanhusten palvelut.

Ne ovat pääsääntöisesti säilyneetkin. Tosin Tuulos on saanut kärsiä keskeisestä asemastaan. Terveyspalvelut hävisivät vaivihkaa Lammille heti yhteisen Hämeenlinnan alkuvaiheissa. Nyt kirjasto on vakavasti uhattuna.

Myös kantakaupungissa on murheensa. Pieniä terveysasemia uhkaa lakkautus. Tämä koetaan ongelmaksi erityisesti Idänpäässä ja Ojoisilla. Jukolasta terveysasema ei pakenisi kauas, ainoastaan keskussairaalan mäelle.

Lapsiperheelle tai vanhukselle voi olla ongelma hankkiutua nykyistä etäämmälle, vaikka lisämatkaa tulisi vain muutamia kilometrejä. Taksikyydit ovat kalliita, eikä niitä suinkaan korvata kaikille. Bussiliikenne ei aina ole vaihtoehto.

Tuuloksessa koetaan, että kirjasto on ollut uhattuna aina kuntaliitoksen alusta alkaen. Se ei pidä paikkaansa. Muutama vuosi sitten yritettiin vain siirtoa Tuulosen kauppakeskuksen yhteyteen, jossa ihmisvirrat nykyään kulkevat.

Nyt kirjastoa uhkaa totaalilakkautus. Sen jälkeen lähimpiin kiinteisiin kirjastoihin on matkaa Lammilla 12 kilometriä ja Hauholle 16. Kirjastoauto toivottavasti kurvaa entistä useammin ainakin koulun pihaan.

Vastaavia pienten palvelupisteiden keskittämisiä on tehty ja on tulossa joka kunnassa, myös Hattulassa, Janakkalassa ja Riihimäen sekä Forssan seuduilla.

Taustalla on lähes aina rahapula. Usein keskittämistä kuitenkin perustellaan palvelujen parantamisella.

Se on falskia. Useimmiten keskittäminen ei paranna palvelua, mutta tehostaa sitä maksajan eli kunnan näkökulmasta.

Palvelutason luvataan perusterveydenhuollossa paranevan, kun esimerkiksi keskussairaalan yhteydessä myös erikoissairaanhoidon konsultaatiot ovat mahdollisia.

Esimerkiksi lapsen korvatulehduksessa tuo parannus on yhtä tyhjän kanssa. Tärkeintä on saada mahdollisimman nopeasti hoitoa tavalliseen tautiin, jossa harvemmin tarvitaan erikoissairaanhoitoa.

Virkamiehet ja poliittiset päättäjät ovat hankalassa raossa, sillä kuntien taloustilanne on äärimmäisen vaikea. Palveluita on väistämättä priorisoitava. Muuten ajaudutaan yhä pahempiin velkoihin tai todella suuriin veroprosentin korotuksiin.

Lautakunnat voivat ehkä tarkastella vain yhtä palvelusektoria, mutta viimeistään kunnanhallituksien ja valtuustojen pitää ottaa huomioon kokonaisuus päätöksiä tehdessään.

Kuntalaisille pitää silti kertoa avoimesti, mistä on kysymys ja mitkä ovat vaihtoehdot.