Pääkirjoitukset

Rajoitukset osuvat arkeen ja yrityksiin

Suomen koronavirustartunnat miltei kaksinkertaistuivat torstaina.
Ensimmäinen potilas on tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus).
Ensimmäinen potilas on tehohoidossa koronavirustartunnan vuoksi Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirissä (Hus). Kuva: Joel Maisalmi

Suomessa oli todettu torstaina yhteensä 109 koronavirustartuntaa, joten hallitus päätti toimia. Eilinen jääkin historiaan monella tapaa vedenjakajana koko kotimaisessa koronavirustilanteessa.

Suomen hallitus ensinnäkin kertoi, että kaikki yli 500 ihmisen kokoontumiset perutaan toukokuun loppuun asti.

Pääministeri Sanna Marin (sd) myös suositteli kansalaisia myös välttämään lähikontaktia ja harrastuksiin menemistä.

Hallituksen määräys koskee myös monia urheilutapahtumia Suomessa, kuten jääkiekon Liigaa, jota pelataan nyt tyhjille katsomoille.

Illalla eduskuntaryhmät kokoontuivat Säätytalolle keskustelemaan valmiuslainsäädännöstä. Paikalle oli pääministeri Marinin mukaan kutsuttu myös runsaasti alan asiantuntijoita.

Aiemmin päivällä perussuomalainen eduskuntaryhmä vaatii valmiuslain käyttöönottoa sekä koulujen ja päiväkotien sulkemista.

Koronavirus vaikuttaa suomalaiseen elämänmenoon nyt tuntuvasti. Luvassa on myös mittavia tappioita yrityksille. Messut, yleisö- ja urheilutapahtumat sekä turisteilta tulevat tulot on laskettu monen firman budjettiin, mutta rahat jäävät saamatta.

Tärkeintä on kuitenkin ihmisten terveys, eikä hallituksen päätökseen ole nokan koputtamista.

Myös ulkoministeriö oli eilen äänessä. Se ilmoitti suosittavansa, että kaikkea matkustamista ulkomaille vältetään. Suositus liittyy suoraan siihen, että Maailman terveysjärjestö WHO määritteli koronaviruksen pandemiaksi keskiviikkoiltana.

Tällaisten asioiden kanssa ei pidäkään pelleillä.

Jos oli torstai hektinen päivä valtioneuvostolle, sitä se oli myös maailman pörsseissä. Helsingin pörssi sulkeutui lopulta reilun kymmenen prosentin laskussa.

Kaksinumeroisia laskupäiviä ei ole nähty aikoihin. Finanssikielellä melkeinpä maailmanlopun tunnelmat jatkuivat Yhdysvalloissa, jossa presidentti Donald Trumpin matkustuskieltopäätökset eivät rauhoittaneet sijoittajia ollenkaan.

Pankkien dealing-saleissa tällaisia päiviä nähtiin viimeksi vuonna 2008, kun talousmaailma romahti.

Päivän lehti

25.10.2020

Fingerpori

comic