Pääkirjoitukset

Rakennusala vaatii pikaista elvytystä

Rakennusalan näkymät ovat Suomessa heikentyneet huolestuttavasti varsinkin kasvukeskusten ulkopuolella. Uudet ja merkittävät rakennustyömaat ovat pikkuhiljaa vähissä myös Kanta-Hämeessä. Mittava kokonaisuus, moottoritien kate Hämeenlinnaan asuintaloineen ja ostoskeskuksineen valmistuu jo lähiviikkoina.

Vastaava synkkä tilanne on monella muullakin maakunnassa. Talorakentamisen kokonaismäärä on Suomessa alimmillaan 20 vuoteen ja ensi talvesta on tulossa ankara koetinkivi koko alalle.

Rakentamiseen kaivataan uusia avauksia ja ideoita, joilla alalle saataisiin uutta puhtia turvaamaan alan työllisyyttä. Alkukesän minihallitusneuvotteluissa yksi sellainen löydettiin, mutta käytännön toteutus on toistaiseksi tyhjän päällä. Remontti oy -hankkeella on tarkoitus vauhdittaa kuntien ja valtion rästissä olevia rakennushankkeita. Ajatus on, että valtion budjetin ulkopuolella oleva yhtiö organisoisi rahoitusta esimerkiksi paljon puhuttujen homekoulujen kunnostamiseen.

Remontti oy:llä elvytettäisiin myös päiväkotien, sairaaloiden ja muiden julkisten rakennusten peruskorjauksia. Hankkeessa on itua, mutta käytännön asioissa on paljon hiomista. Sen rahoitus on hankalasti toteutettavissa, sillä valtion, kuntien ja yksityisen rahan kasaaminen yhteen osoitteeseen ei ole aivan yksinkertaisesta. Valtiota ja kuntia tarvitaan todennäköisesti myös takausvastuuseen.

Löytyykö Suomesta rahaa ja millaisilla rahoitusmalleilla sitä saadaan liikkeelle? Saneerauskohteita riittää ja remonteilla on todellista tarvetta, tempputyöllistämisestä ei nyt ole kysymys. Mutta investointikohteista on saatava myös sijoittajille kannattavia, jos esimerkiksi miljardeja hallinnoivia työeläkeyhtiöitä halutaan kumppaneiksi ja rahoittajiksi. Ne eivät harjoita laajamittaista hyväntekeväisyyttä, sillä niillä on omat vaatimuksensa sijoittamansa pääoman tuotosta.

Remontti-hanketta on valmisteltu pitkin kesää pikavauhdilla ja jonkinlaisia avauksia pitäisi tulla jo lähiaikoina, heti lomakauden päättyessä. Samalla otetaan mittaa myös julkisen sektorin kyvystä nopeasta valmistelusta. Se on välttämätöntä, jotta uudet tuulet puhaltaisivat jo ensi talvena rakennusalan kriittisinä aikoina.

Jos tuumasta ei päättäväisesti ryhdytä toimeen, kevään minihallitusneuvottelujen päätösten toimenpano alkaa vasta ensi kevään vaalien jälkeen, jolloin maata hallitsee taas uusi hallitus. Mitään varmuutta ei ole, että se tunnontarkasti noudattaisi edeltäjänsä linjauksia.

Tilanne on vaikea, sillä heikko aika on sammuttanut erityisesti yritysten investointihaluja. Toimitilarakentaminen on jäissä kasvuseutuja lukuun ottamatta ja asuntorakentaminen takkuaa. Omakotitalojen rakennusluvat ovat suorastaan romahtaneet.

Ellei uusia rakennuskohteita saada ripeästi eteenpäin, uhkaa rakennusala näivettyä talven hiljaisina kuukausina entisestään. Se tietäisi lisää työttömiä jatkuvasti suhdanteista kärsivälle alalle.

Menot