Pääkirjoitukset

Rakentamisen elpyminen tuo valoa tunnelin päähän

Hentoja ovat talouskasvun eväät, mutta tunnelin päässä kajastaa vähän enemmän valoa. Kasvu nojaa kotimaiseen kysyntään ja etenkin asuntorakentamiseen, joka on lisääntymässä vauhdilla.

Tuoreimmissa ennusteissa on tartuttu entistä enemmän pieniin, myönteisiin merkkeihin. OP:n ekonomistit nostivat kasvuennustettaan 1,1 prosenttiin. Muutos ei ole suuren suuri, mutta sekin lisäsi osaltaan toiveita paremmasta loppuvuodesta.

Alkuvuoden nihkeä meno on ollut pettymys, eikä käännettä teollisuuden ja viennin ahdinkoon ole tullut. Suuri kysymys on, näyttääkö loppuvuosi vihdoinkin paremmalta?

Kun vienti ei vedä, toiveet kohdistuvat entistä enemmän kotimarkkinoihin ja investointeihin. Metsä- ja biotalouden jättihankkeet on pantu merkille, mutta suurimmat odotukset kohdistuvat nyt rakennusinvestointien piristymiseen.

Tahti on jo kiihtynyt asuntorakentamisessa. Uusia asuntoja rakennetaan jo lähes ennätysvauhtia suuremmissa kasvukeskuksissa.

Muutamat kaupunkikeskukset hyötyvät muita enemmän maan sisäisestä muuttovirrasta, joka ei tällä hetkellä suosi pienempiä paikkakuntia. Kehitys näkyy erityisen hyvin myös Hämeessä, jossa väki vähenee ja kasvu on niukkaa.

Rakentamisen näkymät ovat tällä hetkellä lähes rajattomat, jos on uskominen tuoreempia laskelmia. VTT:n arvion mukaan Suomeen tarvitaan parissa vuosikymmenessä jopa 800 000 uutta asuntoa.

Talot nousevat kasvukeskuksiin, mutta seinät tehdään maakunnissa. Pääkaupunkiseudun hurja rakennustahti heijastuu yhä enemmän myös hämäläiseen rakennusteollisuuteen. Alan työllisyys on hiljalleen kohenemassa.

Talouskasvu on tunnetusti tehokkain lääke työttömyyteen. Talouden vahvistuminen vaatii kuitenkin lisää myönteisiä signaaleja. Kilpailukykysopimus on saatava maaliin, vaikka talouspoliittinen kokonaisuus jäi ennakoitua laihemmaksi. Sopimuksen varaan on laskettu paljon, joten positiivinen lopputulos ruokkisi kasvua.

Metsäalan ja kemian alan neuvottelutulokset osoittivat tällä viikolla, että tuloksia voi syntyä hankalasta neuvotteluasetelmasta huolimatta. Päätöksiä ja myönteisiä merkkejä tarvitaan. Talouden kasvu on juuri nyt niiden varassa.

Päivän lehti

14.8.2020