Pääkirjoitukset

Räsäsen asema vahvasti vaakalaudalla

Kristillisdemokraatit on vaihtamassa puheenjohtajansa ennen ensi kevään eduskuntavaaleja. Puolue järjestää syksyllä ylimääräisen puoluekokouksen, jotta puolueen puheenjohtajasta päättävä varsinainen puoluekokous voidaan järjestää heti ensi vuoden puolella.

Kanta-Hämeen ainoan ministerin, sisäministeri Päivi Räsäsen asema kristillisdemokraattien johdossa on vahvasti vaakalaudalla.

Jos kristillisdemokraatit ovat mukana vaalien jälkeisessä hallituksessa, edustaa puoluetta sen puheenjohtaja, johon tehtävään on nousemassa europarlamentissa viime vuodet vaikuttanut Sari Essayah.

Räsänen on ollut syystäkin yllättynyt. Poliittinen realismi iskee ankaruudessaan: luottamuksen voi menettää yhdessä vaaliyössä.

Ilman ylimääräistä puoluekokousta uusi puheenjohtaja valittaisiin vasta vaalien jälkeen. Se olisi auttamattoman myöhään.

Kokoomuksen ja SDP:n tapaan myös kristillisdemokraatit tarvitsevat tuoreen veturin, joka houkuttelee uutta väkeä puolueen taakse. Uusi aika vaatii uusia kasvoja, eikä suosittu kävelyn maailmanmestari ole hullumpi vaihtoehto, kun tämä on osoittanut jo osaamisensa politiikassa.

Essayah on muuttamassa nuoruusmaisemiinsa Lapinlahdelle ja samalla uuteen Savo-Karjalan vaalipiiriin. Lopullinen päätös eduskuntaehdokkuudesta on tekemättä. Se pitää tehdä hyvissä ajoin ennen uuden puheenjohtajan valintaa.

Kristillisdemokraatit saavutti eurovaaleissa historiallisen hyvän tuloksen, joka oli kuitenkin samalla katkerista katkerin tappio.

Puolue sai yli 90 000 ääntä ja yli 5 prosentin kannatuksen, mikä on eurovaaleissa puolueen historian paras. Siihen se ilo jäikin.

Sari Essayah oli jopa koko vaalien äänikuningatar peräti yli 60 000 henkilökohtaisella äänellä, mutta putosi silti europarlamentista. Päivi Räsänen oli puolueensa puheenjohtajana pääasiallisesti vastuussa vaalistrategian täydellisestä pettämisestä.

Edellisellä kerralla vuoden 2009 eurovaaleissa kristillisdemokraatit oli vaaliliitossa perussuomalaisten kanssa. Essayah meni komeasti läpi 53 000 äänellä. Nyt kristillisdemokraatit jäivät ilman paikkaa, kun vaaliliittoa ei ollut. Se menee Päivi Räsäsen piikkiin.

Kumppanikin oli valmiina. Kokoomuksella olisi tuskin ollut vaali-iltana mitään Essayahin tuomia ääniä vastaan. Tunnustelujakin oli, mutta ilmeisesti kokoomuksessakaan ei ymmärretty aikanaan tilannetta.

Essayah on istunut EU:n parlamentissa kokoomuslaisten kanssa samassa EPP-ryhmässä. Kokoomuksen ja sen ”taivassiiven”, kristillisdemokraattien, välillä on muutenkin vain hienovaraisia eroja. Vapaamielisyys rehottaa tosin rennommin ruiskukkajengissä.

Kristillisdemokraatit on puheenjohtajan nimestä riippumatta haluttu hallituskumppani ensi keväänä, kun Suomeen rakennetaan seuraavaa vaalikauden mittaista hallitusta. Puolueen arvo kasvaa jopa arvaamattomaksi, jos maahan synnytetään porvarihallitusta ilman perussuomalaisia.