Pääkirjoitukset

Ratkaisun avaimet ovat Venäjällä

Ukrainan hallitus ilmoitti tiistaina olevansa valmis voimankäyttöön vapauttaakseen venäläismielisten voimien valtaamat hallintorakennukset Itä-Ukrainan kaupungeissa.

Väkivalta kääntyy käyttäjäänsä vastaan ja johtaa vain kriisin syvenemiseen. Se on jo nähty.

Kiovassa silloisen presidentin Viktor Janukovitshin tarkka-ampujat murhasivat tavallisia ihmisiä, jotka olivat nousseet vaatimaan maalleen vapautta valita suuntansa. Yritys hillitä kansanjoukkoja oli tuhoon tuomittu.

Rauhanomainen väliaikaisratkaisu saatiin aikaan, mutta heti perään Ukrainalle kuuluva Krimin alue irrottautui Venäjän kainaloon.

Venäjä peitteli Krimillä suoraa sotilaallista toimintaansa. Alueella järjestettiin myös teatraalinen kansanäänestys Venäjään liittymisestä. Kaikille oli selvää, että näytöksen jäljet johtivat Kremliin.

Itäisen Ukrainan venäläisväestö on hajanaisempaa kuin Krimillä, eikä vastaavaa yhteisesiintymistä, aitoa tai edes Venäjän masinoimaa ole ollut havaittavissa. Lisäksi Venäjän ulkoministeriö on vakuuttanut, ettei sotilaallisia toimia suunnitella Ukrainaa vastaan.

Venäläisjoukkoja on keskitetty Ukrainan rajalle. Venäläiseen rulettiin kuuluu sotilaallisen uhkailun ja diplomaattisen vakuuttelun vaihtelu.

Nyt vaaditaan malttia ennen kaikkea Ukrainan nuorelta nykyhallinnolta.

Jos Ukraina hyökkää venäläismielisten provokaattoreiden ja talonvaltaajien kimppuun, Venäjä saa siitä valtuutuksen tehdä täsmälleen päinvastoin kuin tiistaina vakuutti. Hyökkäyksen perusteluna olisi venäläisväestön suojelu.

Ratkaisun avaimet ovat Venäjällä ja presidentti Vladimir Putinilla.

Sotilaallisen voiman käyttöä pidetään onneksi epätodennäköisenä. Kaikkia rajoja ei kuitenkaan vielä ole ehkä edes koeteltu.

Neuvotteluissa ei ole päästy itse asiaan: Venäjä ei suostu noudattamaan kansainvälisin sopimuksin vahvistettua Ukrainan valtion suvereniteettia.

Ukrainalaisten on oltava itse päättämässä tulevaisuudestaan, kuten pitkäaikainen ulkoministeriön valtiosihteeri Pertti Torstila huomautti Hämeen Sanomien haastattelussa maanantaina.

Venäjällä ei voi olla sanelijan valtaa naapurimaidensa asioissa, mutta ei myöskään länsivalloilla, ei EU:lla, eikä Yhdysvalloilla.

Päämäärä ei ole venäläisten tai lännen etujen ja etupiirien turvaaminen, vaan tulevaisuuden rakentaminen ukrainalaisille. Vasta sen päälle voi tulla aikanaan mahdollinen jäsenyys länsiyhteisössä ja toivottu taloudellinen vaurastuminen.

Talous ohjaa taustalla Ukrainan tapahtumia. Presidentti Vladimir Putin johtaa Venäjää, jonka talous mataa alaspäin. Se on kuitenkin tapahtumien syy, ei seuraus.

Itsevaltaisilla valtiojohtajilla on taipumus kääntää oman maansa kansalaisten huomio kuviteltuun ulkoiseen viholliseen, kun ongelmat ovat maan sisäisiä ja niihin pitää etsiä myös ratkaisut sisäisistä uudistuksista.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic