Pääkirjoitukset

Rauhan Nobel oikeaan osoitteeseen

Pakistanilainen koulutyttö Malala Yousafzai piti viime vuoden heinäkuussa YK:ssa puheen, jossa hän puolusti kaikkien ihmisten oikeutta koulutukseen. Maailman valtioiden edustajat ovat tuskin koskaan kuunnelleet ketään niin hiiskumatta.

Malala Yousafzai, 17, saa tämän vuoden Nobelin rauhanpalkinnon yhdessä intialaisen, myös lasten oikeuksia puolustavan Kailash Satyarthin, 60, kanssa.

Pakistanilainen koulutyttö oli jo vuosi sitten suursuosikki palkinnon saajaksi, mutta Norjan Nobel-komitea päätyi kemiallisten aseiden kieltoa ylläpitävään OPCW-järjestöön.

Nyt Nobelin rauhanpalkinto osuu täsmälleen oikeaan osoitteeseen, eikä takana tarvitse nähdä suurvalta- tai muitakaan poliittisia intressejä. Rauhanpalkintoja on myönnetty toisinaan hyvinkin hahmottomiksi jääneille järjestöille. Valinta on silloin ollut usein kompromissi, kun yksittäisistä henkilöistä ei ole löytynyt sopua Nobel-komiteassa.

Maailman tilanne ja etenkin ääriliikkeiden harrastama yhä räikeämpi väkivalta tekevät juuri nyt lasten oikeuksien puolustamisesta erityisen ajankohtaisen asian.

Malala Yousafzai vetoaa vahvasti tunteisiin, mikä on ihan oikein. Myös puhtaasti tunnepohjalta on voitava sanoa, että lasten oikeuksia ei voi polkea millään perusteella.

Maailma ei saa alistua muka jonkin uskonnon harjoittamisen nimissä hirmutekoihin ja järjestelmälliseen väkivaltaan.

Ennen muuta Malala on sananvapauden puolustaja; hän elävä ja kaiken aikaa avoimesti puhuva esimerkki siitä, että sana on sittenkin vahvempi kuin kaiken tukahduttava väkivalta.

Malala Yousafzai tunnetaan kaikkialla etunimellään ja ”maailman rohkeimpana tyttönä”.

Kaikki lähti siitä, kun Malala Yousfzai puolusti jo vähän yli 10-vuotiaana pikkutyttönä blogissaan tyttöjen oikeutta koulutukseen ja kertoi heidän alistetusta asemastaan ääri-islamilaisessa yhteisössä.

Arvaamattaan parhaan palveluksen hänen työlleen teki Taliban, jonka asemiehet ampuivat kaksi vuotta sitten Malalaa päähän kesken koulubussimatkan.

Murhayritys kaikeksi onneksi epäonnistui. Ilman tätä ampumavälikohtausta Malalan viesti ja tieto islamilaisten ääriliikkeiden väkivallan järjettömyydestä ei olisi kiirinyt näin laajasti ympäri maailman.

Taliban, Isis ja kaikki muut herättämäänsä pelkoon nojaavat järjestöt joutuvat toteamaan jäävänsä aseettomiksi, vaikka vastassa olisi vain yksi ainoa heikko pakistanilainen pikkutyttö.

Pakistanin pääministeri Nawaz Sharif sanoi perjantaina, että Malala on ”koko Pakistanin ylpeys”. Sharifin ja muiden islamilaisen maailman johtajien pitäisi tehdä väkivallan vastustamisessa muutakin kuin louskuttaa leukojaan.

Maailman rohkein tyttö joutuu asumaan kaukana kotiseudultaan Britannian Birminghamissa.

Menot