fbpx
Pääkirjoitukset

Ravintoloiden ympärille latautuu isoja odotuksia

Jokainen sulkupäivä on syönyt pohjaa työltä ja työllistämiseltä, joka on saatava mahdollisimman pikaisesti jälleen laajemminkin vauhtiin. Silti tautiriskitkin on pidettävä kurissa.
Ravintoloita ja baareja ollaan ensi viikosta alkaen taas avaamassa, mutta niitä koskevat edelleen monenlaiset ja alueellisesti vaihtelevat rajoitukset. Kuva: Pekka Rautiainen
Ravintoloita ja baareja ollaan ensi viikosta alkaen taas avaamassa, mutta niitä koskevat edelleen monenlaiset ja alueellisesti vaihtelevat rajoitukset. Kuva: Pekka Rautiainen

Valtiovalta on rajoittanut koronapandemian poikkeusoloissa rajusti yksityistä elinkeinotoimintaa. Monimutkainen rajoituspaletti on ollut poliittisille päättäjille, asiantuntijoille sekä myös viranomaisille hankalasti hallittava kokonaisuus.

Kiitos helpottaneen tautitilanteen, rajoitusten purkaminen on vihdoin alkanut: maanantaina availlaan ravintoloita.

Eduskunta saa tänään torstaina päätettäväkseen rajoitusten purkamista koskevat lakimuutokset. Yksityiskohdista määrätään valtioneuvoston asetuksissa perjantaina. Väliin jää vain viikonloppu!

Keskiviikkoisen Ylen uutisen mukaan ravintoloiden sulkemista on hallituslähteissä pidetty keskeisenä keinona, jolla tartuntamääriä on saatu laskemaan. Siitä sikiää hätävarjelua lähenevä varovaisuus, johon nähden aikataulu on enemmän kuin tiukka.

Monet yritykset ovat joutuneet vaikeuksiin, joista ei pääse ylimitoitetulla varovaisuudella.

Anniskeluun keskittyvät ravintolat on pantava esityksen mukaan kiinni kello 18 ja ruokaravintolat kello 19. Ajankohdat ovat päivätyössä käyville asiakkaille kovin aikaisia. Mitä rajoitusten purkamisella tavoitellaan: Pelkkää pään avaamista kohti normaaliaikojako?

Eri alueet pysyvät keskenään tautitilanteen mukaan erilaisessa asemassa. Myös erityyppisiä ravintoloita kohdellaan eri tavoin. Lounaalle vihdoin pääsee, mutta yökerhot ja iltaravintolat jäävät vielä kiinni.

Rajoituksia on purettava siten, että liiketoiminta saadaan pitkän kuivan kauden jälkeen jälleen pyörimään. Alkutahti ei saa olla liian tahmea. Silti riskitkin on pidettävä kurissa.

Ravintoloiden avaamiseen latautuu isoja odotuksia.

Jokainen sulkupäivä on syönyt pohjaa työltä ja työllistämiseltä, joka on saatava mahdollisimman pikaisesti jälleen laajemminkin vauhtiin. Tunnin tai parin pidempi aukiolo lisäisi myyntiä, eikä kukaan tiedä varmuudella, miten se lisäisi tautiriskiä, kun asiakasvirtakin ehkä tasaantuisi.

Kysymys ei ole pelkästään alkoholinkäytöstä, janosta, nälästä tai edes edelleen vältettävissä lähikontakteista – vaan myös paljosta muusta kuten ihmisten kasaantuneista sosiaalisista tarpeista.

Menot