Pääkirjoitukset

Rehn viritteli eurovaalikamppailua

Puolueet ovat hiljalleen heräämässä eurovaalien valmisteluun. Pientä säpinää aiheutti EU:n talouskomissaarin ja komission varapuheenjohtajan Olli Rehnin (kesk.) lauantaisessa Helsingin Sanomissa julkaistu pohdiskelu ehdokkuudesta ensi vuoden toukokuussa pidettävissä vaaleissa.

Komissaari Rehn ei olisi kuka tahansa euroehdokas, vaan hän tavoittelisi euroliberaalien ykkösehdokkaan paikkaa, mikä tietäisi merkittäviä tehtäviä vaalien jälkeen.

Kaksi vuotta sitten, kun nykyistä kuuden puolueen hallitusta muodostettiin, tulevan suomalaiskomissaarin tehtävä kirjattiin kokoomuksen mandaatiksi. Ratkaisu noudattaa maan tapaa. Kun komissaarin virka tulee avoimeksi, sen täyttää kulloisenkin hallituskoalition suurin puolue.

Tällä perusteella ovat paikkansa saaneet aikanaan sosiaalidemokraattien Erkki Liikanen ja keskustan Olli Rehn. Samasta syystä tulevaksi suomalaiskomissaariksi on arvailtu pääministeri Jyrki Kataista (kok.), mutta hän pysynyt vaiti henkilökohtaisista suunnitelmistaan. Kokoomus paikan joka tapauksessa täyttää.

Suomella ei ole pian parikymmentä vuotta jatkuneen EU-jäsenyyden aikana ollut juuri komissaaria kummempia tehtäviä. Jos Rehn ryhtyy ehdokkaaksi ja pääsee ryhmittymän kärkinimeksi, mahdollisuudet huipulle paranevat tuntuvasti. Vaikka Rehnin läpimeno ei vielä ole kirkossa kuulutettu, hänen tunnettuudellaan vaalit vaikuttaisivat alkueriltä.

Toisen oppositiopuolueen perussuomalaisten puheenjohtaja, viime EU-vaaleissa valittu Timo Soini, piti puoluettaan ja kannattajiaan tulevaisuudensuunnitelmistaan jännityksessä Joensuun puoluekokoukseen asti. Siellä hän viimein kertoi valitsevansa kotimaan politiikan.

Puheenjohtaja Soini asetti puolueen eurovaaliehdokkaille vähimmäisvaatimukseksi kansanedustajatasoisen tunnettuuden. Pian puolue nimesikin kuusi ehdokasta, viisi kansanedustajaa ja nykyisen europarlamentaarikon Sampo Terhon. Joukosta puuttui Alppilan yläasteen ruokalasta häirikköoppilaan poistanut opettaja Antti Korhonen. Hänen mittavan kansansuosionsa piti yltää ehdokkuuteen asti, mutta asiasta ei jupakan rauhoituttua ole kuulunut mitään.

Hallituspuolueissa ei opposition tapaan vielä ole suuremmin elämöity eurovaaleista. Mielenkiinto ja tarmo kohdistuvat päivänpoliittisiin kotimaan asioihin, taloushuoliin ja valtion ensi vuoden budjetin laadintaan.

Toki hallituspuolueissakin kartoitetaan täyttä päätä potentiaalisia eurovaaliehdokkaita ja odotellaan ilmoituksia nykyisten edustajien jatkohaluista. On ilmeistä, että syksyn mittaan ehdokaslista alkavat täyttyä ja vaalitaistelu käynnistyy alkutalvella.

Tämänhetkisiin mielipidemittauksiin perustuvilla arvioilla perussuomalaiset ovat vahvistamassa asemiaan toukokuun eurovaaleissa. Pienillä puolueilla, kristillisdemokraateilla ja ruotsalaisella kansanpuolueella on täysi työ säilyttää ainoat paikkansa europarlamentissa. Vihreiden toinen paikka on niin ikään uhanalainen. Ilman euroedustajaa olevalle vasemmistoliitolle kynnys saada edustajansa läpi on kovin korkea.

Päivän lehti

27.5.2020