Pääkirjoitukset

Remonttisuma vaatii luovia ratkaisuja

Korjausrakentaminen ei ole vuosikymmeniin ollut seksikästä. Sen sijaan uusia rakennushankkeita on kunnissa hehkutettu paljon. Rahaa niihin on kaivettu vaikka pankkien lainatiskeiltä.

Tämä ja kelvoton rakentaminen ovat johtaneet siihen, että kunnat ovat uppoamassa homekoulujensa ja -päiväkotiensa mukana.

Sisäilmaongelmat piinaavat Hämeenlinnassa lukuisia päiväkoteja ja kouluja. Pieniä päiväkotilapsia ja isompia koululaisia on tällä hetkelläkin väistötiloissa satamäärin.

Viimeisin ongelmavyyhti löytyy Kaurialan koululta, jonka peruskorjausta joudutaan nyt kiirehtimään, jotta sisäilman laatu saataisiin terveelliselle tasolle.

Monissa tapauksissa ongelmia on jo aikaisemmin yritetty korjata. Tavoitteena on kuitenkin ollut selvitä työstä mahdollisimman edullisesti ja se on johtanut huonoihin ratkaisuihin.

Niistä räikein esimerkki lienee Hätilän entinen päiväkoti. Taloa korjattiin kolmesti, mutta lopulta se sai purkutuomion. Tosin jo rakennusvaiheessa oli tehty virheitä kuten jätetty rakennusjätettä pohjalaatan betoniin.

Myös Wetterillä tehtiin vain pikainen pintaremontti ennen kuin kaupungin väki muutti sinne töihin. Nyt sitten tehdään isompaa peruskorjausta pakon sanelemana.

Vitkuttelu maksaa. Se, ettei tehdä kerralla kunnolla, maksaa. Väistötilat maksavat.

Koska kunnissa opitaan, että kannattaa tehdä kerralla kunnolla? Nykyään kaikki kilpailutetaan. Pannaanko tarjouskilpailuissa riittävästi painoa laadulle ja laaduntarkkailulle? Vanha viisaus kuuluu, ettei köyhän kannata ostaa halpaa.

Hämeenlinnassa lasten ja nuorten lautakunta on paljon vartijana, sillä se joutuu pohtimaan, miten Kaurialan tapauksessa edetään.

Samaan aikaan lautakunnan pöydällä ovat muun muassa Nummen yhtenäiskoulun suunnitelmat sekä Lyseon yläkoulun ja Ruununmyllyn päiväkodin tilanne. Kelvoton sisäilma on kaikissa yhdistävä tekijä.

Nummelle rakennetaan kokonaan uusi koulu, johon tosin kytketään muitakin alueen palveluita aina vauvasta vaariin.

Lautakunta joutuu jo ensi viikolla ottamaan kantaa siihen, syntyykö Nummelle lähes tuhannen oppilaan koulu. Jos pysytään alkuperäisessä suunnitelmassa, muille kouluille pitää rakentaa lisätilaa. Sekin maksaa.

Tällä viikolla jo väläyteltiin mahdollisuutta ottaa kantakaupungin kouluverkko vielä kerran uudestaan pohdittavaksi, koska uusia ongelmia on kasautunut ratkaistaviksi.

Toisena vaihtoehtona tarjottiin tarpeiden rahoittamista jälleen lainarahoituksella.

Lapsiin ja nuoriin kannattaa ehdottomasti sijoittaa. Nyt pitää löytyä viisautta ja luovia ratkaisuja. Halvin vaihtoehto on harvoin paras ratkaisu, mutta talouden realiteetitkin on pakko ottaa huomioon. Lisälaina ei todellakaan houkuta.

Ei kesäkuussa tehty kouluverkkopäätös saa olla mikään tabu, jos olosuhteet ovat sen jälkeen merkittävästi muuttuneet.

Menot