Pääkirjoitukset

Riihimäen ei ole järkeä lähteä periferiaksi

Metropolialueella ruoho näyttää vihreämmältä. Kanta-Hämeen osana Riihimäki voi vaikuttaa itseään koskeviin asioihin, mutta sananvalta kutistuisi osana Uuttamaata.
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertomassa maakuntaselvityksen tuloksista keskiviikkona. Kuva: Esko Tuovinen
Riihimäen kaupunginjohtaja Sami Sulkko kertomassa maakuntaselvityksen tuloksista keskiviikkona. Kuva: Esko Tuovinen

Riihimäen haikailut osaksi kehittyvää pääkaupunkiseutua ovat jatkuneet pitkään, jo vuosikymmeniä. Toukokuussa vuonna 1997 silloinen valtioneuvosto hylkäsi Riihimäen, Hausjärven ja Lopen yhteisen hakemuksen liittymisestä Uudenmaan maakuntaan.

Paljon on vettä virrannut Vantaanjoessa noiden 1990-luvun lopun vuosien jälkeen. Erilaiset hallinnon aluerajat ovat eläneet ja turbulenssi on käynyt etenkin sosiaali- ja terveydenhuollon edelleen kesken olevissa järjestelyissä.

Viimeaikainen koko maata koskenut raju keskittymiskehitys on ollut hedelmällistä maaperää Riihimäen irtaantumisajatuksille luontevimmasta yhteistyösuunnastaan, Kanta-Hämeestä.

Viimeisimmän irtautumisliikkeen käynnistäjä oli myttyyn mennyt sote. Sen jälkimainingeissa Riihimäki on pullikoinut uutta Assi-sairaalaa ja sen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin jäsenkunnille tuottamaa muhkeaksi nousevaa laskua vastaan.

Keskiviikkona julkistettu selvitys ei vastaa kysymykseen, kannattaako Riihimäen vaihtaa maakuntaa ja sairaanhoitopiiriä vai ei. Muuttujia on edelleenkin aivan liian paljon, jotta vastaus voisi mitenkään löytyä.

Riihimäkeläisten päättäjien vaativa tehtävä onkin nyt suomentaa teettämänsä selvitykset ja myös omat kantansa.

Riihimäen kaupunginjohtajan Sami Sulkon mukaan vaihdos on ”tietyin reunaehdoin kannatettava vaihtoehto” tai että se ”sitoisi Riihimäen tiiviimmin osaksi metropolialuetta”. Totta kai sitoisi, suoraan Uudenmaan pohjoiseen periferiaan ja erittäin etäälle päätöksenteon ytimestä.

Ruoho on aidan takana vihreämpää.

Eikä Riihimäen ja Hyvinkään rajalla edes mitään aitaa ole. Hyvinkäällä menee Riihimäkeä paremmin aivan muista syistä kuin eri maakunnan takia.

Olisi rehellistä myöntää, jos Riihimäen kaupungin johdon tavoitteena on maakunnan vaihtaminen. Nyt se on luettavissa lausunnoista vain peitellysti.

Ei myöskään ole asiallista kiristää muilta ”lisäetuja” Riihimäelle sillä perusteella, että ”muutenhan me vaihdamme maakuntaa”, kuten on Sami Sulkon lausunnoista luettavissa.