Pääkirjoitukset

Rikollisuus pesii pelimaailmassa

Tämä on synkkä päivä Euroopan jalkapallolle, julisti Europolin Rob Wainwright maanantaina Haagissa. EU-maiden poliisijärjestöjen yhteenliittymän johtajan tulkinnalle on katetta, sillä Europolin tutkimuksissa paljastui 380 jalkapallon vilpillistä peliä.

Singaporessa päämajaa pitäneen rikollisjoukon tapa tehdä rahaa on ikivanha. Kun jalkapallo-otteluista lyödään – vieläpä lukuisilla eri tavoilla – vetoa, rikolliset ryhtyivät järjestämään niiden lopputuloksia.

Europolin mukaan kaiken takana on yksi ja sama aasialainen rikollisjärjestö.

Tämän voi uskoa, sen sijaan olisi enemmän kuin omituista, jos asialla ei olisi lukuisia vilppipeleihin erikoistuneita urheilun ja vedonlyönnin pimeän puolen tekijöitä.

Yleensä rikolliset kilpailevat hyväksi todetulla rahanteon tavalla keskenään – keinoja kaihtamatta.

Kaikki tämän on luettavissa Europolin Wainwrightin synkässä puheenvuorossa, sillä hänen mukaansa nyt paljastui jäävuoren huippu. Tutkinnan kohteena on satoja otteluita.

Järjestäytynyt rikollisuus on saanut tukevan otteen jalkapallosta ja se uhkaa maailman suosituimman urheilulajin tulevaisuutta, sanoo Europolin johtaja.

Jalkapallo kamppailee vaikean ongelman kanssa – uhattuna on tietysti koko urheilun kenttä, sillä vetoa lyödään kautta maailman lähes kaikissa lajeissa joukkueurheilusta yksilölajeihin.

Vedonlyöntiä eivät järjestä ainoastaan Veikkauksen kaltaiset julkisesti valvotut yhtiöt. Pimeä vedonlyönti on osa urheilun ja uhkapelin todellisuutta.

Pinnallisesti voisi arvella, että rikolliset ovat pieniä tekijöitä pienessä jutussa. Vilpillä rahaa tekevät maksamat esimerkiksi maalivahdille, joka tahallaan epäonnistuu muutaman pallon torjunnassa.

Näin helläkätisesti vilppiä tuskin tehdään!

Pelaajalle ei edes tarvitse välttämättä maksaa: rikolliset voivat uhata vahingoittaa vaikkapa jalkapallonpelaajan lapsia.

Laittomuudessa kovat otteet syrjäyttävät pehmeät.

Pelissä on vedonlyönnin uskottavuus – ja tämän ongelman kanssa joutuu kamppailemaan jälleen myös kansallinen Veikkaus.

Vedonlyöjän täytyy voida luottaa siihen, että kentällä mitataan joukkueiden paremmuus rehellisesti, aidossa urheilun hengessä. Tämä kuva on saanut pahan kolhun.

Muutamista sadoista vilpillisistä otteluista puhuminen johtaa hieman harhaan, sillä Europolin tutkintaa koskevana aikana Euroopassa on pelattu vähintään tuhansia vedonlyönnin kohteena olleita jalkapallo-otteluita.

Totta, rehellinen vedonlyöjä ei kuitenkaan voi tietää, mikä ottelu on ollut ja on ensi viikolla rikollisten pelilistalla!

Luottamus vedonlyöntiin horjuu.

Ovatko jalkapallon isokenkäiset ja vedonlyönnin valvojat olleet sinisilmäisiä, tätä on syytä pohtia.

Otteluiden sopiminen on rikollisuutta, jonka paljastaminen on vaikeaa.

Päivän lehti

8.4.2020