Pääkirjoitukset

Rion olympialaisista jää tumma muistijälki

Rio de Janeiron olympialaiset ovat ovella, mutta olympiainnostus loistaa poissaolollaan. Kansainvälinen olympiakomitea ei ole kyennyt vastaamaan typerryttävään, valtiojohtoiseen dopinginkäyttöön.

Olympialaiset pidetään nyt ensi kertaa kokonaan uudella mantereella, Etelä-Amerikassa, mutta brasilialaisetkaan eivät ole mammuttikisoille talouskriisissään enää lämmenneet. Rion ympäristöongelmia ei ole lupauksista ja miljardeista huolimatta saatu siivottua, tuskin edes silmistä.

Mitä on jäljellä nuorukaisten jalosta ja reilusta kilvoittelusta?

Ammattiurheilijoiden mittelö, olympialaiset, on maailman suurin urheilutapahtuma ja siten valtava media- ja markkinointituote. Kaupalliset arvot ovat edenneet nopeammin, korkeammalle, voimakkaammin. Kisakaupungit ajautuvat kähmivässä kilpavarustelussaan talousongelmiin. Urheilusta on tullut hyperventiloiva rahantekokoneisto.

Antiikin aikaan kisat kestivät viisi päivää, nyt kuusitoista. Lajimäärä on moninkertaistunut. Urheilumuotoja on nyt 28 maahockeystä vesipalloon. Esimerkiksi golfin olympiastatus on kyseenalainen, kun lajin valiot eivät edes viitsi lähteä kisaamaan kunniasta maailman ääriin, kun rahaturnaukset ovat toisaalla.

Takavuosien rajalliset olympialähetykset ovat paisuneet tolkuttomasti yli 600 tv-tuntiin, jonka varjolla Yle voi väittää tekevänsä kohtuuhintaista urheilulähetystä. Muuten Yle ”tehostaa” toimintaa ja vähentää väkeään.

Ylen Rio-tavoite omasta pysyvästä muistijäljestä saattaa toteutua. KOK myönsi huutokaupassa olympialaisten tv-lähetysoikeudet Euroopassa 2018–2024 yleisradioyhtiöiden sijaan mediayhtiölle, Eurosportin emoyhtiölle. Vielä ei tiedetä, miltä vapaalta kanavalta ja kuinka paljon suomalaiset olympiaviihdettä jatkossa saavat.

Suomen laki peräti velvoittaa näyttämään olympialaiset ”yhteiskunnallisesti merkittävänä tapahtumana” ilmaiskanavilla vähintään 90 prosentille väestöstä. Yhtiö aikoo näyttää kesäkisoja ilmaiseksi 200 tuntia.

Suomen joukkue on Rion olympialaisissa ilman virallisia mitalitavoitteita ja hurskastelee yhteishengellä. Mitalitoivoja joukkueessa on, mutta mitalisateesta ei toivokaan.

Rio tarjoaa sirkushuveja urheilusta kiinnostuneelle kansalle. Skandaalien jäljiltä olympialippu ei ole viattoman valkoinen.