Pääkirjoitukset

Ristiriitaisia ajatuksia

 

Kirjoitin muutamia vuosia sitten Sunny Car Centeristä otsikolla ”Eppäillä sopii…”
SCC:n ja Hämeenlinnan kaupungin keskiviikkoisen tiedotustilaisuuden jälkeen ei paljon tarvitse otsikkoa muuttaa. Ristiriitaisia ajatuksia syntyi kyllä lisää.
 
Siemensin kaltaisen kansainvälisen yrityksen mukanaolo puoltaa hankkeen ainutlaatuisuutta ja järkevyyttä. Tuskin Siemens lähtee leikkimään maailmankolkan periferiaan uudenlaisen teknologian kanssa. Yritys on tosissaan.
 
Kummaa kutinaa vatsanpohjaan tuo sen sijaan se, että yhdysvaltalainen suursijoittaja (tietysti nimettömänä pysyvä!) asettaa suomalaiselle yhteiskunnalle merkittäviä reunaehtoja isolle sijoitukselleen. 
 
Investori vaatii ensimmäiseksi, että valtiovallan edustajan on tehtävä myötämielinen päätös uuden moottoritieliittymän rakentamisesta SCC:n tontille. Tähän saakka tievaltio ei ole uusia liittymiä pikkukummassa järkännyt.
 
Toiseksi rahamassin vartija edellyttää, että Hämeenlinnan kaupungin on suunniteltava Kaurialaan sellainen kaavaratkaisu, että nykyiset autokauppiaat eivät voi kehittää siellä toimintaansa.
Kaupungin kaavoitusratkaisu on hyvin ymmärrettävä. Kauriala on liki keskustaa sijaitseva alue, johon asuminen sopii erinomaisen hyvin. Alueen kehityssuunta on ollut nähtävissä ilman SCC:n suunnitelmia, se on tietysti fakta.
 
Silti jää hieman astian makua, kun tähän saakka autokaupan keskittymään karsaasti suhtautuneilta paikallisilta yrityksiltä halutaan kerralla leikata kehittymismahdollisuudet ja samalla osoitetaan suunta, mihin täytyisi sijoittua. Toki kaupungin tehtävä on hoitaa kaavoitukset koko yhteiskunnan kannalta järkevästi. Nyt vain tulee hakematta mieleen, että kaavoitusratkaisu sanellaan ison veden takaa, ja autetaan paria sijoittaa/yritystä.
 
SCC:n toimitusjohtaja Markku Ritaluoma ilmoitti olevansa koko suomalaisen autokaupan hyväntekijä, kun puristaa kauppiaiden puolesta menoja pienemmiksi. Sitä paikalliset autokauppiaat eivät ole tähän mennessä kuulemma ymmärtäneet. SCC on tehnyt sopimuksia vain muulta tulevien alan toimijoiden kanssa.
 
Mielipide-ennuste: luvassa pientä myrskyä ja vaakatasoista räntäsadetta!
 

Päivän lehti

23.11.2020

Fingerpori

comic