Pääkirjoitukset

Rokote olkaan, ettei influenssa iske suonta

Kansalliseen rokotusohjelmaan kuuluvat influenssarokotukset ovat parhaillaan käynnissä Kanta-Hämeessä ja ympäri maan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL ohjeisti aloittamaan rokotuskampanjat marraskuussa, jolloin rokotteita varmasti riittää kaikissa pisteissä.

Tänä vuonna influenssaa ilmeni tosin Suomessa jo lokakuun puolella. Varsinainen influenssakausi ei ole silti vielä alkanut mutta koittaa varmasti, kuten joka talvikausi.

Influenssarokotukset ovat mitä tärkeimpiä riskiryhmään kuuluville ja yli 65-vuotiaille. THL kannustaa myös perusterveitä ihmisiä ottamaan influenssarokotteen, vaikka ei saisi sitä maksuttomana. Kysehän on hankalasta taudista, joka romahduttaa useiksi päiviksi työkyvyn sängyn pohjalle ja altistaa jälkitaudeille.

Viime talven influenssaepidemiassa tehostettuun sairaalahoitoon joutui liki 200 suomalaista. Viime aikojen äkäisin influenssavirus riehui vuonna 2009, jolloin tehohoitoon joutui lähes 1 600 kansalaista. Influenssaan kuolee vuosittain muutama kymmenen heikkokuntoista vanhusta. Sairaalaan päätyneiden joukossa on myös ns. perusterveitä, työikäisiä ihmisiä.

Influenssa kouraisee kansantaloutta, sillä sairauspoissaoloja kertyy huomattavasti. Moni työnantaja pyrkii välttämään poissaolosumaa tarjoamalla henkilökunnalleen mahdollisuutta ottaa influenssarokotus ilmaiseksi. Sitä voi arvostaa työsuhde-etuna.

Rokotusvastaisuutta on Suomessa yhä narkolepsiakohun jälkeen. Faktat eivät epäilijöihin tahdo tepsiä. Terveysviranomaisten kampanjointikin voidaan laskea lääkeyhtiöiden masinoimaksi. Influenssarokotusten teho on kuitenkin pitävästi todistettu.

Rokotteen teho vaihtelee eri vuosina, mutta parhaimmillaan terveen työikäisen rokottaminen estää seitsemän influenssaa kymmenestä. Se on suoja myös rokotetun lähipiirille.

Ahkeran käsienpesun ohella vapaaehtoinen rokote on tarpeen työntekijöille, jotka ovat paljon tekemisissä ihmisten, etenkin lasten ja vanhusten kanssa.

Käsittämättömintä on, että osa hoitajista saattaa jättää influenssarokotuksen väliin, koska siihen ei ole pakkoa, vain suositus. Influenssarokotukset pitää nähdä osana asiakasturvallisuutta, suoranaisena velvoitteena suojata hoidettava influenssalle altistumiselta.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic