Pääkirjoitukset

Rokotusten maine on vaarassa

Tutkijat ovat saaneet vahvistusta epäilylle, että vuosien 2009-2010 influenssarokotteella ja narkolepsiaan sairastumisella on yhteys. Tätä mieltä on myös Terveyden- ja hyvinvoinnin laitos THL.

Rokotus laukaisi taudin, mistä tämä johtuu, se on edelleen epäselvää. Tutkijat arvelevat, että mukana on monia taudin syntytapoja. Yksi selittävä tekijä muiden joukossa narkolepsian puhkeamiseen on rokotetun perinnöllinen taipumus.

Itse rokotteessa epäilyt kohdistuvat viruskomponenttiin, joka on valmistettu Euroopassa. Komponentti valmistettiin eri tavalla kuin saman tehtaan komponentti Kanadassa.

Tämä ero lienee ollut kohtalokas noin parillesadalle rokotteen saaneelle ja narkolepsiaan sairastuneelle suomalaiselle.

Sairastuneet ovat lapsia ja nuoria. THL kuitenkin selvittää, onko Pandemrix-rokote aiheuttanut sairautta myös suomalaisissa aikuisissa. Lohduttavaa on tieto, että narkolepsiaan sairastumiset ovat vähentymässä.

Rokotuksista päättäneet ajoivat vilpittömässä mielessä kansan parasta – ainakaan tähän mennessä ei ole paljastunut seikkaa, joka kertoisi rokoteohjelman laiminlyönnistä.

Monet lääkärit ja tutkijat ovat yhä sitä mieltä, että rokottaminen oli parempi vaihtoehto kuin suomalaisten rokottamatta jättäminen. Vakavan sairauden kanssa kampailevia narkolepsiapotilaita painotus ei vakuuta.

Rokotuksesta päätettiin silloin koossa olleen tiedon – joka koski sekä rokotetta että sikainfluenssan vakavuuden uhkaa – varassa. Tässä mielessä mikään ei edes voi muuttua.

Rokotteiden valmistajille ja koko lääketieteen tutkimukselle tapaus on armottoman kova oppitunti.

Suomalaisten luottamus rokotuksen turvallisuuteen horjuu. Tässä ei ole ihmettelemistä, sillä ihmiset pelkäävät terveytensä puolesta.

Varsinkin netin kautta hyökätään jopa kaikkia rokotuksia vastaan. Asialla ovat henkilöt, joilla on tuskin auttavia tietoja lääketieteestä, silti he ovat ottamassa neuvoillaan suuren vastuun ihmisten terveydestä.

Lääketutkimuksen ja -kehittelyn historia pitää sisällään sekä voittoja että tappioita. Tätä tosiasiaa ei kukaan ole kieltämässä.

Rokotteet ovat lääketieteen historiassa oman lukunsa ansainneet. Niillä on käyty menestyksellinen taistelu muun muassa poliota ja kurkkumätää vastaan.

Jäykkäkouristus on hengenvaarallinen tauti, joka voidaan estää rokotteella.

Sirpaleisen tiedon maailmassa kokonaisuuksien hahmottaminen on vaikeaa. Jos kivityksen kohteeksi otetaan rokotukset, todellisuus karkaa käsistä.

Suomalaisten terveyttä eivät uhkaa rokotteet, vaan nykyinen elämisen tapa. Myös suhtautumisessa lääkkeisiin on paljon toivomisen varaa.

Lääkkeitä syödään liikaa eikä niiden yhteisvaikutuksesta kanneta riittävästi huolta. Aivan yleistä on käyttää lääkkeitä miten sattuu, ohjeiden vastaisesti, tai jättää esimerkiksi antibioottikuuri kesken.

Päivän lehti

2.4.2020