Pääkirjoitukset

Ruokaskandaalit seuraavat toinen toistaan

Ruoka on globaalin maailmantalouden varsinainen kiertolainen. Kun ruoka liikkuu ja raha ratkaisee, levittävät myös ruokaskandaalit vaikutuksensa maailmanlaajuisesti.

Brasilialainen pilaantunut liha ei tosiaankaan ole mikään harvinaisuus, ei lajissaan ensimmäinen, eikä viimeinen tapaus.

Kelvottomien elintarvikkeiden saattaminen markkinoille on mitä ilmeisimmin edelleen liian kannattavaa kiinnijäämisen riskiin ja sanktioiden ankaruuteen nähden.

Suomen onni on syrjäisen sijainnin lisäksi vähäväkisyys. Täällä maailman vihoviimeisen pussin perällä on edes jonkinlaiset mahdollisuudet suojautua ruokaskandaaleilta.

Vastuussa ovat elintarvikealan yritykset, kauppa ja Elintarviketurvallisuusvirasto Evira. Kuluttajilla on oikeus turvalliseen ruokaan, oli se sitten tuotettu maailman äärissä tai lähitilalla.

MTK on kampanjoinut laajasti kotimaisen ruuantuotannon puolesta. Näin tekevät jatkuvasti myös liha-alan yritykset. Se on aivan oikein, vaikka mainonta onkin mainontaa. Tällä kertaa kuluttajalla on hyvä tilaisuus ottaa viestinnästä vaarin. Puheet kotimaisen lihantuotannon puolesta ovat pääosin täyttä asiaa.

Kuluttajilla on kaupassa mahdollisuus äänestää kukkarollaan. Varmasti myös kynnys siirtyä kokonaan lihattomaan ruokavalioon on taas monella vähän alempana.

Ruoka on kuolemanvakava asia, koska isojen taloudellisten arvojen lisäksi pelissä ovat ihmisten terveys ja jopa henki.

Brasilian lihakohu ei ole yllätys. Valtavaa maata ei ole missään nimessä pidetty korruptiosta vapaana, eikä ole mikään ihme, että mädännäisyys koskee myös lihateollisuutta.

Ahneudella ei ole mitään mittaa, eikä määrää. Pilaantunutta ja jopa salmonellaa sisältävää lihaa on myyty Brasiliasta härskisti ulkomaille ja ilmeisesti kuviteltu, ettei rikollisesta toiminnasta jää kiinni.

Brasilialaista pihviä on usein ylistetty, mutta tällä kertaa maine meni ilmeisen lopullisesti.

Harvinaisen huono selitys kuului, että ongelmat koskevat vain pientä osaa maan lihanviejistä. Vahinko kaatuu kaiken sikäläisen lihantuotannon niskaan, ei pelkästään kiinni jääneiden.

Sikäläinen presidentti kutsui lihanvientimaiden suurlähettiläät syömään – liharavintolaan. Se oli osoitus ällöttävän huonosta mausta tai edelleen liiallisesta itsetunnosta.

Päivän lehti

25.5.2020