Pääkirjoitukset

Ruotsin täyskäännös oli odotettavissa

Täysin erilaista suhtautumista koronakriisiin löytyy lähinnä enää Valko-Venäjän ja Turkmenistanin kaltaisista, henkilöpalvontaan taipuvaisista maista.
Tukholmassa baarit ja ravintolat ovat edelleen auki. Eilen Ruotsissa kuoli ainakin 59 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena. Kuva: epa08316092
Tukholmassa baarit ja ravintolat ovat edelleen auki. Eilen Ruotsissa kuoli ainakin 59 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena. Kuva: epa08316092

Ruotsi noudatti keskiviikkoon asti muusta Euroopasta poiketen varsin lievää linjaa koronaviruksen vastaisessa taistelussa. Eilen länsinaapurissa siirryttiin monta askelta kohti sitä, että viruksen leviämistä voitaisiin hillitä.

Syy täyskäännökseen on kovin raadollinen ja siksi yksinkertainen. Keskiviikon aikana Ruotsissa kuoli ainakin 59 ihmistä koronavirustartunnan seurauksena.

Kaiken kaikkiaan Ruotsissa on kuollut koronavirukseen 239 henkeä. Määrä on yli kaksinkertaistunut vain kolmen vuorokauden aikana.

Ruotsin sosiaali- ja terveysministeri ja maan kansanterveyslaitoksen pääjohtaja esittelivät keskiviikkona uusia ohjeita ja määräyksiä, jolla koronaviruksen leviämistä yritetään hillitä.

Tärkeimmät ohjeet koskevat kauppojen ja liikkeiden asiakasmääriä, julkista liikennettä ja maan urheiluseurojen toimintaa.

Suomessa virallinen luku oli eilen 17.

Valitettavasti tautiin menehtyneiden määrä kasvaa varmasti, sillä koronan vuoksi sairaalahoidossa oli eilen koko maassa yhteensä 159 ihmistä, joista 62 oli tehohoidossa.

Valtaosa sairaalahoitoa vaativista on Helsingin yliopistollisen sairaalan erityisvastuualueella.

Suomessa oli keskiviikkoon mennessä testattu noin 24 200 näytettä. Määrä nousi tiistailta noin 1 600 kappaleella.

Koronatartuntoja oli keskiviikkoon mennessä varmistettu yhteensä 1 446. Uusia tartuntoja oli varmistettu tiistain jälkeen 62.

Vaikuttaa vahvasti siltä, että jokainen läntinen maa tulee lopulta samaan johtopäätökseen ja yrittää hillitä viruksen leviämistä kovilla toimenpiteillä kuten Suomikin.

Talous saa nyt jäädä hetkeksi sivuraiteelle.

Täysin erilaista suhtautumista korona-kriisiin löytyy lähinnä Valko-Venäjän ja Turkmenistanin kaltaisista, henkilöpalvontaan taipuvaisista maista, joissa tieteelle, sananvapaudelle ja vapaalle medialle on vain vähän sijaa.

Lasku kriisin ja viruksen vaarallisuuden vähättelystä saattaa olla tällaisissa maissa järkyttävän suuri.

Menot