Pääkirjoitukset

Saa tuulettaa, mutta ilkkumiseen ei ole varaa

Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote supistui ensimmäisen puolen vuoden aikana "ainoastaan" viisi prosenttia. Lukuja voidaan vielä korjailla.
Koronahoitaja Silja Mäkinen on yksi etulinjassa työskentelevistä sairaanhoitajista. Suomi selvisi koronan ensiaallosta ammattilaisten johdolla hyvin. Kuva: Arttu Laitala
Koronahoitaja Silja Mäkinen on yksi etulinjassa työskentelevistä sairaanhoitajista. Suomi selvisi koronan ensiaallosta ammattilaisten johdolla hyvin. Kuva: Arttu Laitala

Suomessa on totuttu luottamaan Tilastokeskuksen lukuihin, syystäkin. Eilen julkaistut ennakkoluvut saivat kuitenkin lukuisat asiantuntijatkin ainakin hieraisemaan silmiään.

Voivatko tällaiset todella pitää paikkansa?

Lopullinen totuus ei ole vielä selvillä, mutta Tilastokeskuksen mukaan Suomen bruttokansantuote supistui ensimmäisen puolen vuoden aikana ”ainoastaan” viisi prosenttia.

Kevään raskaan koronakvartaalin osuus olisi näin vain -3,2 prosenttia edellisestä vuosineljänneksestä.

Muilla mailla luvut ovat moninkertaisesti kamalampia.

Ruotsissa miinusluku on yhdeksän, Saksassa kaksitoista, Italiassa yhdeksäntoista ja Espanjassa reilusti yli kaksikymmentä.

Tällaisten lukujen – jos ja kun ne ovat edes suurin piirtein oikein – perusteella voi helposti todeta, että Suomi otti koronaviruksen ensimmäisen aallon vastaan onnistuneesti.

Niin terveyspuolella kuin taloudessakin.

Sisulla ja mittavilla toimenpiteillä on selvitty, mutta myös Suomen talouden rakenne on auttanut.

Teollisuuden miinus on meillä ollut poikkeuksellinen vähäinen, ja palvelusektorin sekä erityisesti turismin paino taloudessa on suhteellisesti kuitenkin pieni.

Kannattaa silti muistaa, että jälkisyklisenä maana isku teollisuuteen saattaa olla vielä edessä. Piruja ei kuitenkaan pidä maalailla seinille, vaikka tilanne ei helppo olekaan.

Ruotsin valitsemaa koronalinjaa on vuoroin parjattu, mutta joskus myös ylistetty maailmalla.

Juuri nyt näyttää länsinaapurin näkökulmasta surkealta. Maassa on likipitäen kammottavat yli 5 700 covidin uhria, mutta edes laajat yksilönvapaudet eivät ole pitäneet Ruotsin taloutta edes matalalennossa.

Suomessa kuolonuhrien määrä on aivan eri mittakaavassa, vaikka jokainen on tietysti liikaa. Perjantain statistiikan mukaan Suomessa tautiin oli menehtynyt 333 kansalaista.

Ilkkumiseen ei silti ole varaa. Etenkin Helsingin ja Uudenmaan koronatartunnoissa on huolestuttavia piirteitä ja epidemia on jälleen kiihtymis­vaiheessa.

Vastuullisen käytöksen pitää jatkua Suomessa.

Päivän lehti

19.9.2020

Fingerpori

comic