fbpx
Pääkirjoitukset

Sahatavara paljastaa kilpailukykyongelmia

Vienti tökkii laajalla rintamalla, ja se näkyy entistä selvemmin myös kovassa maineessa maailmalla olevan suomalaisen sahatavaran kysynnässä. Päämarkkina-alueet eivät vedä entiseen malliin ja metsäyhtiöt joutuvat sopeuttamaan toimintaansa.

Kanta-Hämeessä Metsä Woodin Rengon sahalla ja Versowoodin Riihimäen sahalla on ilmoitettu sopeutuksista. Monet muut sahurit seuraavat perässä loppuvuoden aikana.

Vienti on hyytynyt useimmilla markkina-alueilla. Pohjois-Afrikan kauppa romahti alkuvuonna kuin seinään ja vahva markkina-alue Kiina on uuden tilanteen edessä.

Mahtimaan talouskasvu hiipuu ja sahatavaran kysyntäkin on siinä sivussa pudonnut osin sen takia, että kiinalaiset ovat ostaneet suuria määriä suomalaista tavaraa varastoihin.

Sahatavara on yksi vahvoista vientituotteista. Viennin arvo oli viime vuonna noin puolitoista miljardia euroa. Vain paperi, polttoaineet ja jaloteräkset olivat sahatavaran edellä. Perinteinen sahatavara on tärkeä mittari, sillä se näyttää viennin suuntaa ja vaikuttaa myös merkittävästi koko metsäteollisuuden tuotantoon.

Suomalaisten tuotteiden kilpailukyky on ollut koetuksella jo pitemmän aikaa. Tavara on laadukasta, mutta markkinoiden ylitarjonta heijastuu hintatasoon ja kannattavuuteen. Tuotantokustannukset ovat jatkuva haaste. Ero kilpailijamaihin on kasvanut viime aikoina selvästi

Se puolestaan on johtanut siihen, että sahatavaran vienti on pudonnut vuoden aikana kolmisen prosenttia. Ruotsalaisyhtiöt ovat puolestaan lisänneet samaan aikaan vientiään kolmella prosentilla. Ruotsi hyötyy valuutastaan ja valtion toimista kilpailukyvyn vahvistamiseksi. Heikko rupla pelaa puolestaan venäläissahojen pussiin.

Huolestuttavaa on, että kotimaan markkinatilanne on samaan aikaan suorastaan romahtanut. Sahatavaran kysyntä on pudonnut vuositasolla yli viidestä miljoonasta kuutiosta noin kolmeen miljoonaan. Kotimaan markkinoista ei ole vetoavuksi, kun vienti tökkii.

Ylitarjonta markkinoilla on heijastunut hintatasoon. Sama ilmiö näkyy monilla muillakin aloilla, ja vienti takkuaa.

Suomen kilpailukyky on entistä suurempi huolenaihe. Kansainvälistä kilpailukykyä on vahvistettava kotikonstein ja mahdollisimman nopeasti.

Menot