Pääkirjoitukset

Sairaaloiden yhteistyö on tulevaisuutta

Tays Sydänsairaala aloittaa toimintansa Kanta-Hämeessä vuodenvaihteessa.

Käytännössä se tarkoittaa, että keskussairaalaan tulevat sydänpotilaat hoitaa Sydänsairaala joko Hämeenlinnassa tai Riihimäellä.

Nykyinen henkilöstö siirtyy Sydänsairaalan palvelukseen.

Sairaanhoitopiirissä uskotaan vankasti, että näin saadaan sekä jonot lyhenemään että pystytään tarjoamaan yliopistosairaalatasoista hoitoa potilaille.

Samalla odotetaan, että alan osaaminen pysyy maakunnassa ja sitä pystytään kehittämään.

Sairaanhoitopiiri on nyt Sydänsairaalan osakas kuuden prosentin osuudella. Yhteistyökuvio on uusi. Muita vastaavia osakkaita Sydänsairaalalla ei ole.

Sairaalan omistaa Pirkanmaan sairaanhoitopiiri eli käytännössä Pirkanmaan kunnat.

Uudenlaisesta yhteistyöstä kielii se, että siitä neuvoteltiin monta vuotta.

Yhteistyö ei ole täysin ristiriidatonta, sillä esimerkiksi professori Ari Palomäki on hämmästellyt sitä, että ulkoistetaan ydintoimintoja kuten kardiologia ja laboratorio jo muutamia vuosia sitten.

Erityisesti pelkona on kustannusten nousu. Sinänsä yhteistyötä tuskin kukaan vastustaa. Se on täysin välttämätöntä, toteutui sote-uudistus tai ei.

Sydänsairaalan toivotaan paitsi purkavan jonoja, myös houkuttelevan uusia potilaita ja pätevää henkilökuntaa yhä laajenevassa valinnanvapaudessa.

Tays Sydänsairaalalla on yliopistosairaalan brändi. Sillä arvioidaan olevan merkitystä, kun potilaat yhä useammin pohtivat, minkä sairaalan palveluita käyttävät.

Sydänsairaalalla on vuodenvaihteen jälkeen viisi toimipistettä Helsingin ja Tampereen välillä.

Myös Helsinkiin laajeneminen herätti taannoin jonkin verran polemiikkia nimenomaan Helsingin päässä.

Tärkeintä yhteistyökuviossa on se, että potilaat saavat nopeasti tarvitsemansa palvelut.

Jotain brändin merkityksestä taas kertoo se, että avoimiin kardiologin virkoihin tuli tänä syksynä harvinaisen paljon hakemuksia.

Sote-uudistuksen myötä yhteistyöstä ja työnjaosta erityisesti Pirkanmaan suuntaan, mutta myös muualle, tulee arkipäivää.

Vanhenevalla yhteiskunnalla ei ole enää varaa päällekkäisiin toimintoihin.

Päivän lehti

30.9.2020

Fingerpori

comic