Pääkirjoitukset

Sairas, sairaampi, palkaton

Pinnarit kuriin palkattomalla sairaspäivällä?

Kokoomuksen puoluevaltuuston kanta sairaslomien yhden päivän karenssin käyttöön ottamisesta taisi olla puoluejohdolle vähän kiusallinen asia.

Pääministeri Jyrki Katainen kiiruhti tähdentämään, että asia on työmarkkinajärjestöjen, ei puolueiden välinen. Puoluehallituskaan ei missään vaiheessa asettunut Jyväskylän kokoomuksen aloitteen taakse.

Puoluevaltuuston kannan mukaan ensimmäisen sairauspäivän pitäisi olla palkaton. Malli tulee Ruotsista, missä sitä on sovellettu jo vuodesta 1993.

Kuten odottaa saattoi, työntekijäpuolen järjestöt lyttäsivät kokoomuksen kannan ripeästi ja moniäänisesti. Esitys kertoo maailmankuvasta, jonka mukaan sairastunut työntekijä on lähtökohtaisesti pinnari, jota pitää rangaista, jyrisi Metallin puheenjohtaja Riku Aalto.

Myös monet terveystutkijat pitävät esitystä ongelmallisena. Karenssi kohdistuisi erityisesti kaikkein sairaimpiin, joille palkattomia päiviäkin kertyisi eniten. Sen tuoma palkanalennus taas kirpaisisi pienituloisia pahiten.

Arvuutella sopii, miten itse kukin työntekijä karenssipulmansa ratkaisisi. Osa kaiketi tulisi sairaana töihin, jotkut taas pitäisivät samalla hinnalla useamman päivän lomaa, kun siitä kuitenkin on hinta maksettu. Ruotsissa ilmiö on pantu merkille.

Terveystutkijat myös muistuttavat, että sairauspoissaolot ovat Suomessa laskemaan päin. Myytti pitkistä viikonlopuista on sekin vailla perää: toisin kuin yleisesti uskotaan, maanantain sairauspoissaolot ovat kaikkein alhaisimmat.

Siitäkään ei olla yhtä mieltä, onko Ruotsin malli siellä onnistunut vähentämään sairauspoissaoloja vai ei. Tilastoista luetaan se, mitä siellä halutaan nähdä.

Näin tullaan peruskysymyksen äärelle: pitääkö järjestelmä virittää pinnareiden vai rehellisten työntekijöiden ehdoilla? Luultavasti yleinen oikeustaju kallistuu pitämään rehellisten puolta, eihän tunnu reilulta kurittaa heitä pinnareiden vilunkipelin takia.

Porkkana on tässäkin parempi vaihtoehto kuin keppi. Kuten pääministeri Katainenkin taas kerran viikonloppuna toisti, sairauspoissaolojen vähentämiseksi pitää löytää keinoja, koska siitä koituu etua koko työyhteisölle.

Porkkanapuolen keinot liittyvät työssä jaksamiseen. Jos yhdelle työpaikalle kertyy silmiinpistävän runsaasti sairauspoissaoloja, ei se välttämättä merkitse, että juuri sinne on kerääntynyt erityisen vilunkiherkkiä työntekijöitä. Työpaikan johdon kannattaisi kenties vilkaista poissaolotilastojen lisäksi myös peiliin, sillä työntekijöiden lisäksi työpaikkakin voi olla sairas.

Työuria pitäisi pidentää. Sairauspoissaolot ovat ongelma, mutta ne ovat myös yksi mittatikku, joka näyttää, miten tuota tavoitetta kohti ollaan etenemässä. Jos työpaikka on sellainen, että siellä jaksetaan tehdä töitä, todennäköisesti silloin myös sairastellaan vähemmän. Sairaiden työurien jatkamisessa ei ole paljon järkeä.

Päivän lehti

27.10.2020

Fingerpori

comic