Pääkirjoitukset

SAK:lla kaikki paineet yhteiskuntasopimuksesta

Hallitus hyväksyi työmarkkinajärjestöjen kasaaman yhteiskuntasopimuksen, mutta ammattiliitoissa puhaltaa myös kylmä tuuli. Elintarviketyöläiset tyrmäsivät heti tuoreeltaan oman keskusjärjestönsä neuvotteleman sopimuksen.

Loppuviikko on vielä jännityksen täyttämä, sillä SAK:n hallitus ilmoittaa maanantaina lopullisen kantansa sopimukseen. Silloin ratkeaa, sanooko viides yritys toden vai onko edessä hyppy tuntemattomaan.

SAK:lla on kaikki paineet. Sopimisen kulttuuri ajautuu yhden tien päähän, jos sopimus kaatuu maanantaina. Keskusjärjestön uskottavuus työmarkkinaosapuolena kokisi samalla kovan kolauksen.

Etukäteen oli selvää, että kaiken kattava sopimus jää haaveeksi. Siihen on jo varauduttu. Harva uskoo, että AKT:n pää kääntyy sopimuksen taakse. Ei tarvittu AKT:tä, SEL osoitti jo joustamattomuutensa. Siihen sopimus ei kuitenkaan kaadu.

Yhteiskuntasopimus on vaikeassa tilanteessa täysin välttämätön. Pakkolakien vaihtoehto on kaikille huonompi. Hallitus hyväksyi sopimuksen tietoisena, että oma vaihtoehto on myrkkyä työmarkkinakentälle. Pakkolait näkyvät jo hallituksen murenevassa kannatuksessa.

Historiallinen sopimus on niin huulilla, ettei sitä pidä enää romuttaa. Hallitus on jo luopunut kiistellystä kilpailukykypaketistaan ja siirtänyt pakkolait syrjään. Lisäleikkauksiltakin vältytään, jos sopimus syntyy.

Sopimus kirpaisee työntekijäpuolella, se on selvää. Työaika pitenee kolmella päivällä ja työntekijöille sysätään myös lisää vastuuta työeläke- ja työttömyysvakuutusmaksuista.

Veronkevennyksiä on kuitenkin tulossa. Hallitus tosin palaa niihin vasta sen jälkeen, kun paikallisen sopimisen etenemisestä saadaan enemmän tietoja. Hermopeli jatkuu kevääseen.

Yhteiskuntasopimus olisi positiivisin asia pitkään aikaan. Se loisi uutta uskoa Suomen talouteen ja purkaisi tulppia talouskasvun tieltä. Kattava sopimus toisi myös lisäpotkua investointeihin ja työllisyysvaikutukset olisivat merkittäviä. Työmarkkinajärjestöt uskovat 45 000 työpaikkaan, valtiovarainministeriö 35 000:een.

Vähintään yhtä tärkeitä ovat työrauha ja ennustettavuus, joita sopimus toisi hermoileville työmarkkinoille. Se puhdistaisi kerralla myös tunkkaista ilmapiiriä työmarkkinoiden ympärillä.