Pääkirjoitukset

SAK:n Lauri Lyly pelaa aikaa

Maan suurimman palkansaajien etujärjestön SAK:n puheenjohtaja Lauri Lyly kirjoittaa eläkeratkaisuun uusia nuotteja. Hän kieltämättä yllättää esityksellään, joka julkaistiin keskustan Suomenmaan Verkkoapilassa.

Lyly ilmoittaa selkokielellä SAK:n olevan valmis aloittamaan eläkeneuvottelut syksyllä. Sovinto pitäisi löytää tällä vaalikaudella, uudesta eläkejärjestelmästä päättäisi vuonna 2015 valittava eduskunta.

Päivitetty järjestelmä otettaisiin käyttöön vuoden 2017 alussa.

Lylyn siirto on sikäli johdonmukainen, että SAK:n hallitus torjui pääministeri Jyrki Kataisen (kok.) aikataulun. Katainen odottaa työmarkkinajärjestöiltä esityksiä työurien pidentämiseksi 13. helmikuuta mennessä.

SAK:n Lyly pelaa aikaa, sen hän tekee kuitenkin erittäin taitavasti. Hän muistuttaa, että eläkejärjestelmästä on valmistumassa kokonaisselvitys valtiovarainministeriön ylijohtajan Jukka Pekkarisen johdolla.

On luontevaa kysyä, miten työurista ja samalla eläkejärjestelmästä voitaisiin päättää kesken aivan oleellisen selvityksen.

Vastaajan paikalla istuu pääministeri Katainen.

Lylyn esitys ei suinkaan ole mahdoton. Mitä haittaa on puolen vuoden viiveestä asiassa, jota on vatvottu ilman tulosta vuosikaudet?

Mikäli vastaus on ”ei mitään”, Kataisen aikataulu vesittyy.

Tilanne kokonaisuutena vain on se, että ratkaisut sanelee hallituksen aikataulu. Kataisen hallitus valmistautuu tekemään kovia ratkaisuja kehysriihessä.

Päätöksiin jää melkoinen aukko, jos työurien pidentämisestä ei ole mitään ratkaisua. ”Toivotaan, toivotaan”, että syksyllä syntyy tuloksia, on aivan muuta kuin mitä Katainen työmarkkinoilta edelleen odottaa.

Pääministeri asiallisesti jakoi valtaa työmarkkinoille. Hallituksen sanelun sijasta Katainen esiintyi rakentavasti – ojensi käden – ja pani työmarkkinajärjestöt rakentavaan työhön.

Lylyn puheenvuoro on tulkittavissa niin, että työmarkkinoista ei ole vastaajaksi Kataisen huutoon.

Langat ovat solmussa – kiistan kohteeksi kelpaa vieläkin työantajien ja palkansaajajärjestöjen kiista kolmen päivän koulutuksesta, suurien ja tärkeiden kokonaisuuksien rinnalla mitättömän pienestä asiasta.

SAK:n Lyly vetäytyy Pekkarisen eläkeselvityksen taakse. Pekkarinen tekee tärkeää työtä eläkejärjestelmän uudistamiseksi, mutta ei tältä suunnalta ole odotettavissa helpotusta työmarkkinajärjestöjen tuskaan.

Kaikki se, mistä pitäisi päättää eläkejärjestelmän uudistamiseksi ja työurien pidentämiseksi, on ollut näköpiirissä vuosikaudet.

Miltä näyttää, jos eläkeneuvottelut alkavat ensi syksynä Lylyn esityksen mukaisesti? Ei hyvältä, pöydällä ovat aivan samat ratkaisua odottavat ongelmat kuin nyt.

Mikä ihme saisi paikallaan junnaaviin neuvotteluihin vauhtia syksyllä? Uskon täytyy olla vahva, jos luottaa Lylyn aikataulun toteutumiseen.