Pääkirjoitukset

Saksan ja Suomen suhteet kunnossa

Maailman vaikutusvaltaisimmaksi naiseksi nimetty Saksan liittokansleri Angela Merkel piipahti maanantaina räntäsateisessa Helsingissä.

Saksan mahtinaisen kutsujana ja isäntänä oli pääministeri Alexander Stubb (kok.). Vierailun aikana liittokansleri Merkel tapasi myös tasavallan presidentin Sauli Niinistön sekä osallistui eurooppalaista ulko- ja turvallisuuspoliittista tilannetta luotaavaan keskusteluun Helsingin yliopistossa.

Kovin painokkaita poliittisia avauksia ei lyhyen vierailun aikana kuultu. Sekä Saksaa että Suomea, kuin Eurooppaa ja koko maailmaakin huolestuttavat Ukrainan kriisi ja Venäjän aiheuttama turvallisuuspoliittinen jännite.

Maanantain mittaan ei kenelläkään käynyt epäselväksi, että niin liittokansleri Merkel kuin pääministeri Stubb hallituksineen seisovat samalla puolella jakolinjaa suhteessaan Venäjään ja sen johtajaan presidentti Vladimir Putiniin. Venäjän aggressioita ei hyväksytä ja niistä on ollut sille tunnetut seuraukset. Yhteisestä EU:n pakotelinjasta ei ole lipsuttu, mikä on selkeä viesti Moskovan suuntaan.

Kaikesta huolimatta liittokansleri Merkel on säilyttänyt puhevälit presidentti Putinin suuntaan. Saksan teollisuus on venäläisen maakaasun suurkuluttaja ja toistaiseksi myös sangen riippuvainen siitä. Sujuva kauppa hyödyttää molempia osapuolia eikä pakotteita asetettaessa ole kajottu suoraan kaasun ja öljyn kauppaan.

Niin Suomi kuin Saksakin ovat yhtä mieltä Kreikan velkakriisin hoidosta, suuri kuva on yhdensuuntainen. Maan mittavia velkoja ei olla kuittaamassa ja neuvotteluista odotetaan pitkiä ja vaikeita. Kreikan halutaan jatkavan euromaana ja hoitavan velvoitteensa.

Pääministeri Stubb sanoi jo viime viikolla, ettei liittokansleri Merkelin Suomen vierailun ajankohta, kolme viikkoa ennen eduskuntavaaleja ollut pelkkä sattuma. Kokoomuksen saksalaisen sisarpuolueen CDU:n johtajan toivotaan edistävän kannatusvaikeuksissa olevan pääministeripuolueen vaalityötä.

Samalla kokoomusjohtaja Stubb pääsi julkisuudessa vakuuttelemaan hyviä suhteitaan ja ystävyyttään Euroopan mahtinaisen kanssa. Sitä, onko Merkelin pikavierailulla mitään merkitystä kokoomuksen vaalimenestykseen, on mahdotonta luotettavasti arvioida.

Tuskin siitä kuitenkaan mitään haittaa on, vaikka Merkel ei ehdokastaan ja puoluettaan miettiviä suomalaisia äänestäjiä tavannutkaan, saati päässyt rohkaisemaan valinnassaan.

Liittokansleri Merkelin pikavierailu osoitti taas kerran, että Suomen ja Saksan keskinäiset suhteet ovat ongelmattomat. Tämä on tärkeätä myös Euroopan unionin päätöksenteossa, jossa Suomen kaltaisen pienen maan ainoa keino saada omia, kansallisesti merkittäviä tavoitteitaan läpi on löytää luotettavia kumppaneita EU:n suurista jäsenmaista.

Yhteistyö ja tuki edellyttävät vastavuoroisuutta, mutta toistaiseksi, parinkymmenen jäsenyysvuoden aikana, ylittämättömiä vaikeuksia ei ole ilmaantunut.

Päivän lehti

27.11.2020

Fingerpori

comic