Pääkirjoitukset

Salkkupeli jatkuu yli viikonlopun

Pääministeri Jyrki Katainen (kok.) aikoo ensi viikolla tavalla tai toisella täyttää hallituksesta ovet paukkuen lähteneen Vasemmistoliiton kaksi ministerinpostia. Kuten maan tapaan kuuluu, kannunvalanta tulevista ministereistä on myös mediassa täydessä vauhdissa.

Saattaapa joku määrätietoisesti eteenpäin pyrkivä nuorehko kokoomuslainen tai sosialidemokraattien kansanedustajakin vilkuilla peiliin ja on näkevineen sieltä tuota pikaa nimitettävän valtioneuvoston jäsenen. Päiväunia ministerin tehtävistä saattaa nähdä myös muutama veteraanikansanedustaja, joka haaveilee lähtevänsä eläkkeelle uransa huipulta, ministerin virka-auton kyydillä.

Maanantai-illan dramaattisina tunteina kuuden puolueen hallituksensa aloittanut Kataisen kabinetti kutistui viiden puolueen kokoonpanoksi. Se oli alusta alkaenkin poikkeuksellisen suuri, ministereitä oli peräti 19 vaikka ministeriöitä on vain tusina. Ministeriluvultaan suuri hallitus oli perustamisensa aikaan poliittisesti tarkoituksenmukainen, kenties välttämätön. Hallituksen pienpuolueista vain kristillisdemokraatit tyytyivät yhteen salkkuun, mutta ruotsalaiset, vihreät vaativat ja saivat Vasemmistoliiton tapaan kaksi ministeriä.

Ennakkoarvioiden mukaan vapaaksi jääneet postit jaetaan kokoomuksen ja sosiaalidemokraattien kesken yksi kummallekin. Hallituksen pienpuolueilla ei ole jakoon mitään sanomista. Ne voivat sitä tietysti moittia, mutta se ei johda mihinkään.

Esimakua tulevasta ne saivat maistaa jo viime sunnuntaina, kun hallituksen vahvat ministerit, pääministeri Katainen ja valtiovarainministeri Jutta Urpilainen (sd.) istuivat samaan pöytään oppositiojohtajien kanssa kertomaan sote-sovusta. Pöydässä ei ollut sijaa pienpuolueiden ministereille, vaan he istuivat omana joukkonaan ovensuussa. Asetelma saattoi ilmentää ensi kevään eduskuntavaalien jälkeistä hallituskokoonpanoa. Etenkään puheenjohtaja Timo Soini (ps.) ei edes peittele vastenmielisyyttään pienpuolueita kohtaan.

Osa hallituksen salkuista on sangen keveitä juuri siksi, että se perustettiin kuuden puolueen varaan. Varteenotettava vaihtoehto on sekin, ettei Vasemmistoliiton jättämää aukkoa paikata lainkaan, vaan liikenneministerin sekä kulttuuri- ja urheiluministerin tehtävät jaetaan. Senkään jälkeen yhdellekään ministerille ei silti kertyisi liian raskasta taakkaa.

Hallituksen suuret päätökset on nyt tehty ja viimeinen vuosi niitä pannaan täytäntöön ja valmistaudutaan vaaleihin. Siksi mahdollisille pätkäministereille ei ole suuria tehtäviä luvassa.

Jos uusia ministereitä ei nimitetä ja töitä jaetaan, hallitus osoittaisi osallistuvansa säästötalkoisiin ja kohentaisi samalla myös työnsä tuottavuutta. Palkkarahoja säästyisivät myös siksi, ettei uusille ministereille olisi tarpeen palkata monilukuista avustajakaartia.

Kun ratkaisu Vasemmistoliiton jättämän aukon täyttämisestä on ensi viikolla tehty, seuraavaksi jännitetään vihreitä. Mitä he tekevät, kun hallituksen esityslistalle ilmestyy päätösesitys Fennovoiman uudesta ydinvoimalasta?