Pääkirjoitukset

Sammon ryöstöön otettava aikalisä

Pörssiyhtiö Sammon yhtiökokouksen esityslistalla on kohta, jota yhtiön pienosakas ja pitkän linjan sijoittaja Taito Tuunanen luonnehtii provokatiivisesti Suomen pörssihistorian suurimmaksi ryöstöksi (Talouselämä 20.3.).

Ryöstöksi Tuunanen kuvaa Sammon hallituksen esitystä, jonka mukaan arvo-osuustilille merkitsemättömät osakkeet otetaan yhtiön haltuun ja alkuperäisten osakkaiden osakeoikeudet todetaan menetetyiksi.

Suurimmillaan tämä voisi tarkoittaa jopa 270 miljoonan euron arvoista omaisuudensiirtoa nykyisille osakkaille.

Hyötyä tulisi myös valtiolle, joka omistaa Solidiumin kautta lähes 12 prosenttia Sammosta. Sampo-omistusten nykyarvo Solidiumin salkussa hipoo kolmea miljardia euroa.

Kuohuttavan yhteistiliasian taustalta löytyy yksityisten henkilöiden, kuolinpesien ja yhteisöjen omistamia osakkeita, joita ei kuitenkaan ole viety arvo-osuustilille.

Useimmat osakkeista on todennäköisesti unohdettu piironginlaatikoihin, asiakirjakasoihin tai niiden olemassaolosta ei ole nykyomistajilla tietoa.

Kolikon toinen puoli on se, että Sammon hallituksen ehdotus on tietysti täysin laillinen. Sampo on myös yrittänyt lähettänyt kirjeen noin 75 000 yksityishenkilölle, jotka oli merkitty osakasluettelon mukaan yhteistilillä olevien osakkeiden omistajaksi.

Ongelma on, että tuo osakasluettelo on päivätty syyskuulle vuonna 1997. Kuolinpesiä tai esimerkiksi taloyhtiöitä Sampo ei ole lähestynyt.

Sammon osakkeiden mahdollinen mitätöinti on siis luvallista, mutta eri asia on, millainen maku toimenpiteestä jää.

Moraalisesti kestävämpi – ja samalla huomattavasti tyylikkäämpi – ratkaisu olisi lykätä mahdollista mitätöintipäivää vielä muutamalla vuodella eteenpäin ja lähestyä kaikkia vanhoja omistajia kertaalleen.

Osakkeiden mahdollinen mitätöinti on ehtinyt suututtaa paitsi sijoittajia myös poliitikkoja.

Eduskunnan talousvaliokunnan puheenjohtaja Kaj Turunen (ps.) on toivonut pääministeri Juha Sipilän (kesk.) ja omistajaohjauksen vaikuttavan Solidiumin kantaan.

Osakkeistaan tietämättömät, omistuksensa unohtaneet tai osakkeensa hukanneet ovat hankalassa asemassa, mikäli Sammon hallituksen ehdotus menee läpi. Isoille omistajille osakkeiden mitätöinti tarkoittaisi laskennallisesti mukavia voittoja.

Päivän lehti

31.5.2020