Pääkirjoitukset

Sandy sotki myös vaalikuvioita

Yhdysvaltain itärannikolla riehunut Sandy-myrsky saattaa heikentää presidentti Barack Obaman uudelleenvalintamahdollisuuksia.

Tai sitten se saattaa parantaa niitä.

Molemmille näkemyksille löytyi kannatusta, kun maan tiedotusvälineet keräsivät politiikan tuntijoiden mielipiteitä myrskyn vaikutuksesta presidentinvaaleihin. Juuri vaalien alla kaikki, myös sää, on politiikkaa.

Jos Sandy vähentää äänestysaktiivisuutta, sen uskotaan olevan haitaksi Obamalle. Jos taas presidentti näyttäytyy vahvana johtajana myrskytuhojen raivaustöissä, se on hänelle eduksi.

Republikaanien ehdokkaalle Mitt Romneylle myrsky tuli huonoon aikaan. Se vei median huomion hänen kampanjoinniltaan, mutta mikä vielä pahempaa, se palautti julkisuuteen hänen aiemmin vaalikiertueellaan ohimennen lausumansa kommentin liittovaltion suurkatastrofien pelastustoimia hoitavasta virastosta.

Romney tuli sanoneeksi, että hän haluaisi lopettaa sen.

Hänen mielestään sen tehtävät pitäisi siirtää osavaltioille tai mieluummin yksityistää kokonaan.

Ikävä kyllä Sandy-myrsky ei huomannut kunnioittaa osavaltioiden rajoja vaan teki tuhojaan niistä täysin piittaamatta. Juuri siksi liittovaltion virasto huolehti avun koordinoinnista.

Demokraattien leirissä ei tietenkään aikailtu Romneyn kommentin tuomisessa julkisuuteen.

Republikaanit ovat jo pitkään sinnikkäästi pyrkineet ajamaan virastoa alas kuten mahdollisimman monia muitakin liittovaltion virastoja, koska ne edustavat vieroksuttua keskushallintoa. Viraston perusti demokraattipresidentti Jimmy Carter, mikä ei myöskään tee siitä republikaaneille mieluista.

Obaman edeltäjän George W. Bushin hallinto päästikin viraston retuperälle ja teki siitä puolueen luottomiesten palkkiovirka-aseman. Silläkin kertaa sää kuitenkin sorsi republikaaneja, sillä laiminlyöty virasto oli täysin avuton hirmumyrsky Katrinan riehuessa New Orleansissa.

Obaman hallinto onkin palauttanut viraston taas toimintakuntoon.

Juuri ennen Sandy-myrskyä Obama ja Romney olivat mielipidetiedusteluissa käytännössä tasoissa. New York Timesin kyselyn mukaan Romney on äänestäjien mielestä Obamaa vahvempi talousasioissa, kun taas presidentin uskotaan pitävän paremmin huolta keskiluokan asioista.

Koko vaalikamppailun ajan ilmastonmuutos on lähinnä loistanut poissaolollaan ehdokkaiden puheissa ja väittelyissä. Näin siitä huolimatta, että Teksasin ja Yalen yliopistojen syyskuisen kyselyn mukaan yli 70 prosenttia amerikkalaisista uskoo ilmastonmuutoksen olevan käynnissä.

Sandy tuli kuin muistutuksena kummallekin ehdokkaalle siitä, että ikävästä aiheesta vaikeneminen ei saa sitä katoamaan minnekään.

Päivän lehti

28.10.2020

Fingerpori

comic