fbpx
Pääkirjoitukset

Sano se halauksin

Kaupunkiuutisten 3 kadulla -katugallupissa kansa pääsee sanomaan sanansa mitä erilaisimmista asioista. Tällä kertaa vastaukset ovat harvinaisen suoria ja rehellisiä. Kysymys koski, ei kansantalouden tilaa tai kuntarakenneuudistusta, vaan äitienpäivän viettoa. Sehän on sunnuntaina. Vielä ehtii! Ei ehkä varata pöytää ravintolasta tai ostaa parasta shampanjaa, mutta sen tärkeimmän: lämpimän ajatuksen. Sen ehtii itse kukin mainiosti ilmaista parhaaksi katsomallaan tavalla. Vääriä tapoja äidin muistamiseen ei ole.

Yksi katugallupin vastaajistakaan ei muistanut, että äitienpäivä on tulossa, mutta määritteli aivan loistavasti parhaan mahdollisen äitienpäivälahjan. Se on hänen mielestään halaus eli “hali”. Se on siinä: enempää ei tarvita. Kukkia, kortin tai lahjankin voi antaa, mutta vain vapaasta tahdosta. Ketään ei siihen pidä pakottaa. On se muuten kumma, että vanhoja itse tehtyjä äitienpäiväkortteja löytyy vuosikymmenien jälkeenkin. Ei niitä kortteja ole turhaan väkerretty.

Kaikillahan ei äitiä ole, ehkä kuitenkin on muistoja, rakkaita, kipeitä ja muita ihmiselämään kuuluvia. Pidetään niistä lujasti kiinni. Äitejä voi joillakin olla myös “useita”. Rakkain äiti ei ehkä olekaan se biologinen. Isoäitikin on usein sitä. Perheitä ja perhesuhteita on monenmoisia. Se perinteinen ydinperhe: isä, äiti ja kaksi lasta, mieluiten kaunis tyttö ja salskea esikoispoika, on harvinaisuus, ellei peräti kummajainen. Äitienpäivän viettokin on siten saanut uusia vivahteita, jotka kuuluvat tähän aikaan ja elämäntapaan.

Näinä Facebook-tykkäysten aikoina on ehkä paikallaan muistuttaa, että vaikka se oma äiti olisikin fb-kaveri, äitienpäiväonnittelua ei pidä kuitata klikkauksella, saati tökkäyksellä. Eihän se nyt niin mene! Kenellä äiti on, se häntä halatkoon.

PS. Kaupunkiuutisten avoin Facebook-ryhmä on avattu! Käykää tykkäämässä.

Menot