fbpx
Pääkirjoitukset

Sanotaan ruma sana

 

Kuulostaa kivikautiselta, mutta ennen vanhaan sitä tajusi mitä sanottiin, ymmärsi mitä kirjoitettiin. Ruma sana sanottiin niin kuin se on.
 
Nyt kun kuuntelee poliitikkoja, talouselämän vaikuttajia tai yleensä silmää tekeviä kansalaisia, paikalla täytyy olla sananselittäjä tajutakseen äänihuulilta pulppuavan viestin.
 
Ei siitä niin mahdottoman kauan ole, kun ihminen, yritys tai kunta oli pahoissa veloissa. Joku oli pers´aukinen. Kaikki ymmärsivät, mistä oli kysymys. Siinä ei jäänyt selittelyille tai tulkinnoille sijaa. 
 
Mitä se on, kysytään katekismuksessa. Samaa voi kysyä tämän päivän ilmaisuista.
Pers´aukinenhan on tänään kestävyysvajeesta kärsivä.
 
Perhana, mistä kestävyysvajeesta? Pers´aukinen on edelleen pers´aukinen. Tyhjä kuin tuuran putki!
 
Kuka muuten enää edes tietää, mikä on tuura, saati sen putki?
 
Jaakko Teppo teki vielä 1990-luvulla rallatuksen Pers´aukisten piiritarkastaja. Nyt on kysyntää kestävyysvajeesta kärsivien piirianalyytikoista.
 
“Olemme käymässä läpi merkittävää yhtiön muutosta teollisuudenalalla, joka edelleen kehittyy ja muuttuu nopeasti. Olemme viime vuoden aikana edistyneet uuden strategiamme toteutuksessa, mutta olemme kohdanneet ennakoitua suurempia kilpailullisia haasteita.”
 
Jep, jep. Selvää suomea, mutta kuka ymmärsi?
 
Vaikeaa ei ole enää mikään, ongelmia ei ole missään. Kaikki on haastavaa. Kun on haastavaa, niin siinä riittää konsulteilla kielellistä kiemurreltavaa, kun haasteista löytyy suuria mahdollisuuksia.
Haasteiden selvittämisen jälkeen henkilökunnasta puolet vapautetaan tehtävistään, tarjotaan siis mahdollisuus päästä uusien haasteiden eteen. Prr..kele! 
 
Sai potkut ja jäi työttömäksi. Se on suomea, jonka tyhmempikin ymmärtää. Vai haasteita…
Kukahan älypää loppujen lopuksi on sen takana, että Postista tuli Itella, Tieliikelaitoksesta Destia? Itella ja Destia, niin asiaan menevää, niin asiaan menevää.
 
Hattulan Halko Oy. Jääkö kenellekään epäselväksi, mitä kyseinen yritys asiakkailleen toimittaa? Ei jää. 
 
Mutta nämä penteleen itellat ja destiat!
 
Sanotaan se ruma sanakin niin kuin se on!
 

Menot