Pääkirjoitukset

Sarkozyn osakkeet nousussa

Ranskan
presidentinvaalien ensimmäinen kierros meni käsikirjoituksen mukaisesti. Sosialistien Francois Hollanden ja oikeiston Nicolas Sarkozyn kaksintaistelu huipentuu kahden viikon kuluttua toisen voittoon.

Loppusuorasta kehittyy varmasti huikea yhteenotto. Lähtöviivalla asetelma on niin tasainen, että voittajan nimeäminen on pelkkää arvailua. Varmaa on vain se, että Ranskan seuraavan presidentin nimi on joko Sarkozy tai Hollande.

Nykyisen presidentin Sarkozyn tilanne oli vielä muutama viikko ennen ensimmäisen kierroksen vaalipäivää hyvin synkkä. Hänen suosionsa oli huolestuttavan alhaalla ja vastaavasti Hollande keräsi lisää kannattajia.

Hollande pääsi sunnuntaina juhlimaan voittoa, mutta tunnelmaa saattoi latistaa tieto Sarkozyn yllättävän korkesta kannatuksesta. Ero kutistui lopulta vain puoleksitoista prosenttiyksiköksi, mikä tietää sitä, että Sarkozyllä on hyvä sauma toisen kauden presidentiksi.

Tulos on jälleen hyvä muistutus gallupien luonteesta: kysely ei ole vaali! Laskuja parempaan tulokseen ylsi vaalissa myös äärioikeiston Marine Le Pen, keskustan ja kommunistien menestys jäi vaisuksi.

Sarkozy saa Ranskassa helposti pintaan suuria tunteita. Vastustajat ovat tehneet hänestä vitsiä, jonkinlaista ei-presidenttiä, josta Ranskan pitäisi päästä näissä vaaleissa ehdottomasti eroon.

Istuvaa presidenttiä vastassa olikin vaalien ensimmäisellä kierroksella laaja rintama tyytymättömiä kansalaisia. Vaalitaistelussa ei kenenkään tarvinnut käydä kiinni vain hänen persoonaansa, sillä esiin oli helppo nostaa myös hänen politiikkansa huonoja hedelmiä.

Sarkozy on olemuksestaan huolimatta taistelija, joka pystyy kokoamaan itsensä tiukassa paikassa. Näin hän teki jälleen kerran. Hän keräsi pisteitä kotiin mitä ilmeisimmin varsinkin tv-väittelyissä.

Ranskassa asetelma on aivan sama kuin Suomessa tammikuussa, kun presidentinvaalien toisen kierroksen alkaessa vastakkain olivat Sauli Niinistö ja Pekka Haavisto. Nyt Ranskassakin ratkaisee se, kumman ehdokkaan taakse ryhmittyvät kisasta pudonneiden ehdokkaiden äänestäjät.

Puntarissa on myös Ranskassa maan EU-politiikan linja – rohkeimmissa arvioissa presidentinvaaleilla arvellaan olevan paljon merkitystä eurooppalaiselle yhteistyölle.

Sarkozylle EU on vaaran paikka. Hän on ollut keskeinen tekijä Eurooppa-politiikassa Saksan liittokanslerin Angela Merkelin rinnalla. Hollande haluaa jakaa kortit uudelleen – ja Ranskan eduksi.

Suurta mullistusta tuskin on tulossa, nousee presidentiksi kaksikosta kumpi tahansa. Ranskan julkinen talous on huonossa jamassa, eikä tämä ole ainoa maan poliittista voimaa kurittava tekijä.

Hollande voi haaveilla kaapin paikan näyttämisestä Saksalle, silti Ranskan etu on lopulta kahden maan yhteistyön jatkaminen ja myös EU:n maltillinen kehittäminen. Budjettisopimuksen avaamisessa ei olisi mieltä.

Päivän lehti

12.8.2020