Pääkirjoitukset

Sateet liottavat satotoiveita

Viiden päivän sääennusteet ja sadekartat ennustavat eteläiseen Suomeen sateisia ilmoja. Sateista ei juuri nyt eikä lähiviikkoina olisi ollenkaan väliksi, sillä vilja-Suomessa peltojen sato on tuleentunut ja alkaa olla puintikunnossa.

Pelloille ei kuitenkaan ole sateella mitään asiaa, puintipäivän on oltava kuiva, mieluusti myös sitä edeltävät päivät. Sateiden kastelema vilja on pakko myös kuivata ja kuivureissa palaa tänä syksynä poikkeuksellisen kallista polttoöljyä. Mitä pidempään viljaerä on kuivurissa, sitä vähemmän se tuottaa. Huonolaatuista tavaraa, josta ei markkinoilla saa kelpo hintaa, ei oikeastaan kannattaisi kuivattaa lainkaan.

Ensimmäisiltä pelloilta sato on ehditty jo korjata viime viikolla ja viikonvaihteessa. Tuntumat sadon kokonaismäärään vaihtelevat maakunnittain, jopa tilakohtaisesti. Maa- ja metsätalousministeriön tietopalvelukeskus ennakoi pari viikkoa sitten 3,9 miljardin kokonaissatoa. Ennuste saattaa kuitenkin osoittautua ylioptimiseksi, sillä missään päin maata ei enää ole edellytyksiä huippusatoon.

Jokainen sadepäivä tästä eteenpäin heikentää näkymiä ja heikentää sadon laatua, ei niinkään määrää. Vielä heinäkuussa vallinnut optimismi kunnon sadosta on vaihtunut selvästi varovaisemmaksi.

Pääosa viljanviljelijöistä on tehnyt sadostaan viljelysopimuksen viljaliikkeen kanssa. Se takaa viljalle markkinat eikä tuottajan tarvitse omatoimisesti myydä satoaan. Hän varastoi sen tilalleen noutopäivään asti, joka voi olla vasta seuraavana keväänä.

Muutama vuosi sitten Suomeenkin rantautuivat viljafutuurit suuren maailman tapaan. Futuurit suojaavat hintavaihteluilta, tuottajaa hintojen laskulta, ostajaa puolestaan niiden nousulta. Kiinteähintaisen futuurin voi sulkea koska tahansa ennen sen erääntymistä.

Alkukohusta huolimatta viljan futuurikauppa ei Suomessa ole vielä ottanut tuulta siipiensä alle. Aniharva viljelijä, arvioiden mukaan vain yksi tuhannesta suojaa futuurein satonsa hintojen heilahteluja vastaan. Futuurit ovat tuskin kuitenkaan jäämässä vain harvojen huviksi, sillä viljan ja rehun maailmanmarkkinahintojen muutokset ovat olleet ajoin rajujakin. Oikea-aikaisilla kaupoilla voi yltää parempaan lopputulokseen kuin hyvällä sadolla ja ammattitaidolla konsanaan.

Syksyn kotimaiset viljamarkkinat eivät ole vielä avautuneet eikä kauden avaushintoja ole näin ollen tiedossa. Maailmanmarkkinahinnat ohjaavat myös suomalaisen viljan hintoja. Keskikesällä ounasteltiin päätuotantoalueille Yhdysvalloissa Euroopassa hyvää satoa. Lopputulos saattaa kuitenkin olla odotettua pienempi, mikä tietäisi nousevaa hintakehitystä.

Maailman viljakaupan suuri ohjaaja on Kiina. Maan elintaso on vuosi vuodelta kohonnut ja se on merkinnyt lihan ja maitotuotteiden kulutuksen lisäystä. Kiina on ilmoittanut ostavansa kaiken maailmalla kaupan olevan ylijäämäviljan. Jos sen ostohalut osoittautuvat pysyviksi, viljavuoret katoavat koko maailmasta.

Päivän lehti

30.5.2020