Pääkirjoitukset

Satonäkymät eivätole rohkaisevia

Sadonkorjuukaudesta on tulossa tuloksiltaan niukka ja olosuhteiltaan vaikea. Keväiset kylvöt jatkuivat kesäkuulle, juhannukseen asti, mikä tietää puintien lykkääntymistä vähintään elokuun loppuun ja pitkälle syyskuun puolelle.

Joinakin vuosina syysviljoja ja aikaisia lajikkeita on korjattu jo heinäkuun lopulla eikä kuivureissa ole juurikaan tarvinnut polttaa kallista öljyä sadon kuivattamiseksi.

Myönteistä satonäkymissä on edes se, että tuleva ruissato kattaa kotimaisen kulutuksen tietenkin sillä edellytyksellä, että leipävilja saadaan laadukkaana talteen. Ruisleipä on suomalaisille tärkeä asia ja 200 miljoonan kilon ruissato riittänee palauttamaan kotimaisuudesta kertovan joutsenlipun leipäpakkauksiin.

Etenkin Suomen yleisin viljakasvi ohra on kärsinyt kesä- ja heinäkuun märkyydestä. Tämänhetkisen arvion mukaan sadosta on tulossa lähes viidenneksen keskiarvoa heikompi. Kokonaisviljasato on jäämässä 3,4 miljardiin kiloon.

Vaikka maatalouden tuloista merkittävä osa muodostuu kansallisista ja EU-tuista, viljasadon määrällä ja laadulla on edelleen iso vaikutus elinkeinon kannattavuuteen. Tilojen heikot tulokset ovat jo hyydyttäneet konekauppaa ja rakennusinvestointeja. Traktorikauppa on alavireistä eikä työkoneitakaan myydä entiseen malliin. Uudet viljankuivaamot ja tuotantorakennukset ovat käyneet harvinaisiksi.

Vuoden tai kahden investointilama ei vielä romahduta tilojen toimintaedellytyksiä, mutta sillä on kielteisiä vaikutuksia tiloille koneita ja tuotantovälineitä tuottavalle teollisuudelle. Maatalouskonetehtailla on hiljaista ja vähäinen rakentaminen heijastuu työllisyyteen.

Viljan markkinahinta määritellään joka päivä maailman viljapörsseissä. Monissa Euroopan maissa sato alkaa olla jo korjattu ja satotasosta on tulossa melko hyvä. Niinpä yleinen käsitys on, että hinnat ovat maailmanmarkkinoilla laskusuunnassa.

Kun aleneviin tuottajahintoihin yhdistyy heikko sato, viljatiloille on odotettavissa ongelmia. Pankit ennakoivat niille maksuvaikeuksia, muutama konkurssikin saattaa olla odotettavissa.

Tilat eivät kuitenkaan ole samanlaisia. Kassavirran heikkenemisen sietokyky on suoraan verrannollinen tilojen velkamäärän. Heikoimmat ajautuvat kestämättömään tilanteeseen jo yhden huonon sadon takia. Korkojen nousu olisi niille viimeinen niitti.

Päivän lehti

3.4.2020