Pääkirjoitukset

Sauli Niinistö vapaan maailman edusmiehenä

Samaan aikaan, kun virallinen Venäjä hymyilee ja keskustelee, salainen Venäjä murhaa kylmästi vihollisiaan tai sellaisina pitämiään.
Poliiseja vartioimassa sunnuntaina berliiniläistä sairaalaa, johon venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi toimitettiin saamaan hoitoa. Kuva: epa08617746
Poliiseja vartioimassa sunnuntaina berliiniläistä sairaalaa, johon venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi toimitettiin saamaan hoitoa. Kuva: epa08617746

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö on kerännyt taas kehuja toimittuaan lännen puhemiehenä Venäjän ja presidentti Vladimir Putinin suuntaan. Tällä kertaa puhelinkeskustelun aiheena oli Berliinin sairaalahoitoon häthätää sittemmin pelastettu venäläinen oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi.

Äkillisesti sairastuneen toisinajattelijan lennätys kaukaisesta Omskista Berliiniin oli viikonlopun suuri uutinen, eikä tietoja Navalnyin tilasta ole ollut juuri saatavilla. Myrkytys on kuitenkin vahvistumassa.

Maanantaina Navalnyin esikunnasta välittyi ”syvä kiitos” Niinistön avusta. Presidentti Niinistö itse alleviivasi Ylen Ykkösaamussa, ettei hänen puhelinsoitollaan ollut ratkaisevaa merkitystä. Oli tai ei, presidentti Putinin oma etu vaati edes jonkinlaista läpinäkyvyyttä ja roolia luotettuna valtiojohtajana, jolle voi ja kannattaa tarpeen mukaan soittaa ja puhua asiat selviksi.

Sauli Niinistön on kuitenkin varottava joutumasta lännen edusmiehestä Putinin esiliinaksi. Vuoropuhelu ei koskaan ole yhdensuuntaista ja ristikkäisistä intresseistä vapaata.

Putin on lankoja käsissään pitävänä valtiojohtajana ja itsekin entisenä KGB:n tiedustelu-upseerina hyvin tietoinen Venäjän turvallisuusviranomaisten toimista, mutta julkisivu on toinen kuin todellisuus.

Kommunikointi Venäjän kanssa on jatkuvaa tasapainoilua. Samaan aikaan, kun virallinen Venäjä hymyilee ja keskustelee, salainen Venäjä murhaa kylmästi vihollisiaan tai sellaisina pitämiään.

Tunnetuin tapaus on kaksoisagentti Sergei Skripalin ja hänen tyttärensä Julian kuohuttava murhayritys Britanniassa vuonna 2018. Silloin tuloksena oli diplomaattinen selkkaus.

Vuosi sitten murhattiin Berliinissä terroristina pidetty georgialainen Zelimham Hangosvili. Entinen KGB-agentti, venäläinen Alexander Litvinenko, murhattiin puolestaan Lontoossa vuonna 2006.

Aleksei Navalnyi eroaa jyrkästi joukosta. Hän on tunnettu ja tunnustettu Putinin valtapolitiikan kriitikko, jonka mahdollinen murha kuohuttaisi laajasti myös venäläisiä, joille valkovenäläiset näyttävät parhaillaan esimerkkiä: yksinvaltiaat joutavat vuorollaan historian romukoppaan.

 

OIKAISU 25.8. kello 10.40: Pääkirjoituksessa väitettiin virheellisesti, että Sergei ja Julia Skripal olisi murhattu vuonna 2018 Britanniassa. Kyseessä oli murhayritys. 

Päivän lehti

28.9.2020

Fingerpori

comic