Pääkirjoitukset

Saunajupakka uimahallissa

 

Maassa maan tavalla? Älkää nyt viitsikö, Herran tähden.
 
 
Parisen viikkoa sitten istuin uimahallin saunassa, joka oli täynnä äijiä. Lauteilla istui myös kolme meitä punakoita pohjoisen ihmisiä tummempaa kaveria, jotka eivät uimahallin säännöistä huolimatta olleet riisuneet uimahousujaan löylyhuoneeseen tullessaan. Uimahallin vakiokäyttäjille ilmiö on tullut tutuksi. Muslimit eivät kulttuurinsa ja uskontonsa tähden näyttäydy muiden edessä alastomina. Sinä yhtenä iltapäivänä saunassa istuva isokokoinen isäntämies ei tällaista sulattanut, vaan ilmoitti erittäin kärkevään sävyyn uimapukuihin pukeutuneille miehille, että heidän on poistuttava saunasta välittömästi. Varmaankin hän arveli saavansa vaatimukselleen varauksettoman tuen muilta lauteilla istuvilta suomalaisilta, mutta toisin kävi.
 
Pikkuisen olen ylpeä itsestäni, kun kehotin uimahousupoliisia jättämään kaverit rauhaan. Ukko oli nimittäin todella kookas ja kävi kuumana kuin hellankoukku. Vastapäisellä lauteella istuva nuorempi mieskin meinasi, että eiköhän me kaikki voida kylpeä omalla tavallamme.
 
”Jaa täällä on näitä suvaitsevaisia”, ukkeli totesi myrkyllisesti. ”Minä puolustan suomalaista kulttuuria ja suomalaiseen kulttuuriin kuuluu, että saunassa ollaan alasti. Sehän on hygieniajuttukin. Muualla maailmassa vaaditaan, että meidän pitää totella heidän tapojaan, niin täällä jumalauta totellaan meidän tapojamme. Te olette epäisänmaallisia ja saisitte hävetä, saatana.”
 
Saunan perukoilla istui noin 7-vuotiaan poikansa kanssa mies, joka ilmoitti olevansa varmasti isänmaallinen ja olleensa lähes 30 vuotta armeijan palveluksessa. Tästä huolimatta puheena olevat kolme kaveria saivat hänen puolestaan istua saunassa uimahousuissaan. Lisäksi hän esitti toivomuksen, että malttinsa menettänyt mies siistisi hiukan kielenkäyttöään, koska saunassa oli lapsia. ”V***u saatana, Suomen armeijan häpeätahra on tommonen jätkä ja minä en tommosta paskapuhetta kuuntele”, sanoi tähän suomalaisen kulttuurin puolustaja.
 
Kyllähän minä ymmärrän, että uimahallin säännöissä kielletään saunominen ja peseytyminen uima-asussa. Maailmassa vaan nyt sattuu olemaan tuhansia vuosia vanhoja kulttuureja, joissa alastomuus on tabu. Itse Jeesus Nasaretilaisella ei olisi ollut kasvatuksensa ja perinteensä pohjalta pokkaa tulla suomalaiseen saunaan munasillaan. Jos pohjoinen heimomme suhtautuu alastomuuteen luontevasti, niin mikäs sen mukavampaa, mutta ei toisista taustoista tulevien ihmisten häveliäisyyttä voi sen nojalla tuomita.
 
Ei minulla ole ratkaisua itse hygieniaperiaatetta koskevaan dilemmaan ja arvelen, että uimahallin henkilökuntakin katsoo asiaa läpi sormien. Kuinka vakavaa se on, jos muutama heppu päivän aikana saunoo uikkarit jalassa ja vielä ymmärrettävästä syystä? Minä ainakin suon sen heille, suomalaisen sivistyksen ja oman uskoni puolustajana.

Päivän lehti

2.4.2020