Pääkirjoitukset

Savuttomuus lähenee tumppaus kerrallaan

Suomi pyrkii hiljalleen kohti savuttomuutta. Hyvästä kehityksestä kertoo se, että Suomi on yltämässä Maailman terveysjärjestö WHO:n tavoitteisiin.
Suomalaiset siirtyvät vähä vähältä kohti marginaalista tupakointia. Kuva: Tapio Tuomela
Suomalaiset siirtyvät vähä vähältä kohti marginaalista tupakointia. Kuva: Tapio Tuomela

Suomalaisten tupakointi on kaikkiaan vähentynyt. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos murehtii sitä, että vähemmän koulutetut, jotka muutenkin sairastelevat, myös polttavat muita enemmän.

Työikäisistä miehistä lähes joka viides käyttää jotain tupakkatuotetta päivittäin ja naisista lähes joka kymmenes. Satunnaisia käyttäjiä on THL:n mukaan miehistä 32 ja naisista 18 prosenttia.

WHO on asettanut kansainväliseksi tavoitteeksi, että tupakkatuotteiden satunnainen käyttö vähenee 30 prosentilla vuodesta 2010 vuoteen 2025 mennessä. Käyttäjiä olisi tällöin 27 prosenttia miehistä ja 18 prosenttia naisista.

Suomen naisilla tavoite on siis jo täynnä ja miehillä mahdollinen.

Suomen tupakkalaki tähtää siihen, että alle 5 prosenttia väestöstä käyttää tupakkatuotteita päivittäin vuonna 2030. THL ynnää, että nykytahdilla tupakkanaisia on tuolloin 6 ja tupakkamiehiä 11 prosenttia.

Nykytoimet eivät siis riitä. Eivät varsinkaan, kun tupakoinnin vähentyessä tilaa on valitettavasti saanut nuuskaaminen – eritoten poikien keskuudessa.

Haasteena on ”käännyttää” juuri ne, jotka eniten tupakkatuotteita käyttävät.

Savuttomuus on eittämättä kannatettava tavoite, koska tupakoinnin haitat terveydelle ovat kiistattomat.

Tupakoinnin suosion laskusta voi kiittää trendiä, nykyistä asenneilmapiiriä. Kehitystä ovat vauhdittaneet savukeaskin hinnankorotukset ja tupakoinnin kieltäminen julkisista tiloista.

Savuttomuutta ei pidä tavoitella radikaalein pakkokeinoin. Kieltolinja herättää arvostelua terveysfasismista.

Maksutonta tupakasta vieroitusta on lisättävä.

Tuoreen kyselyn mukaan puolet suomalaisista kannattaa tupakka- ja nikotiinituotteiden ostoikärajan nostamista 20 ikävuoteen.

Tupakkaveron korotus kannustaa selvästi savuttomuuteen. Tupakoitsijoiden on vielä vaikeampi hyväksyä kieltojen laajentamista.

Savuttomuus lisääntyy luontaisesti, kun tupakointi on entistä harvemman ja entistä hankalampi viihdyke.