fbpx
Pääkirjoitukset

SDP ajamassa kokoomuksen ohi

Puolueiden
todellinen kannatus mitataan vaaleissa, muistutti äskettäin pääministeri, kokoomusjohtaja Jyrki Katainen (kok.). Näin on – vaaleissa jaetaan myös valtaa puolueiden kesken.

Kansan mielialoja mittaavilla gallupeilla on lähinnä viihdearvoa. Helsingin Sanomien keskiviikkoisen HS-gallupin kannatusluvuilla on poikkeuksellista painoarvoa kahdesta syystä.

Mittauksen mukaan kokoomuksen ja SDP:n kannatus on melkein pilkun tarkkuudella tasoissa. Tieto ravistelee päivänpolitiikkaa. Toinen tärkeä seikka on gallupin julkaisun ajankohta: edessä häämöttävät hallituksen budjettineuvottelut.

Kokoomus on ollut vuosikaudet maan ykköspuolue mielipidekartoituksessa ja myös viime eduskuntavaaleissa, joissa sen tulos kuitenkin kutistui loppusuoralla odotettua pienemmäksi.

SDP on kokenut kovia aikoja ja hetkittäin puoluejohtaja Jutta Urpilainen on ollut suurissa vaikeuksissa. Myös puolueen sisällä on käyty keskusteluja hänen seuraajastaan.

HS-gallup on jälleen yksi näyttö menon muuttumisesta. Kokoomuksen kannatus on laskussa, demareiden nousussa. Mikäli suunta jatkuu, SDP suistaa kokoomuksen suurimman puolueen valtaistuimelta.

Puoluejohtaja Jutta Urpilaisen oli sujuvaa kerrata heti HS-gallupin julkistamisen jälkeen kannattavansa henkilömitoituksen kirjaamista vanhustenhuoltolakiin. Se oli heitto kohti kokoomusta, joka vastustaa kirjaamista.

SDP aloittaa budjettineuvottelut vahvistuneena!

Kataisella on hyvät hermot ainakin julkisessa esiintymisessä. Hän ei panikoi mielipidekyselyjen tulosten takia.

Kokoomuksen sisäpiiri ei voi kuitata puolueen laskevaa suosiota poliittiseksi viihteeksi. Kahden hallituspuolueen roolit ovat olleet jo kauan kokoomuksen näkökulmasta huonosti jaettu.

Äänestäjien tuntoja on tunnetusti vaikea tulkita – jo pelkästään siksi, että kokoomuksen laskua ja SDP:n nousua selittävät erittäin monet tekijät ja vielä niiden erinäiset sekoitukset.

Kun uutisissa ovat päivästä ja viikosta toiseen EU, euro, eurooppalainen talouskriisi ja Kreikka, voi laskea, että kokoomuksen ja SDP:n ote näihin asioihin vaikuttaa äänestäjiin.

SDP on vetänyt kokoomusta tiukempaa Eurooppa-linjaa. Tämä näkyi heti hallituskauden alussa, kun puolue vaatii Kreikan tukemiselle vakuuksia ja sai tahtonsa lävitse.

Mitä vakuudet tosiasiassa ovat, se on vieläkin hämärän peitossa. Kansan ajatteluun vaikuttavat kuitenkin myös mielikuvat.

Äänestäjän silmissä Kataiselle on saattanut jäädä talouskriisin hoidossa selittäjän rooli.

Hallitus löytää varmasti sovinnon valtion ensi vuoden budjettia koskevista erimielisyyksistä.

Neuvotteluista on tulossa kuitenkin selvästi vaikeampia kuin vielä muutama viikko sitten saattoi odottaa.

Menot