fbpx
Pääkirjoitukset

SDP tiukasti Urpilaisen otteessa

Suomen sosialidemokraattisen puolueen SDP:n tänään Helsingissä alkavasta puoluekokouksesta tulee puoluejohtaja Jutta Urpilaisen juhla. Tästä kertoo yksin se, että Jyrki Kataisen (kok.) hallituksen valtiovarainministeri valitaan jatkokaudelle yksimielisesti.

Vuosi sitten, eduskuntavaalien alla, Urpilainen oli suurissa vaikeuksissa. SDP:tä odotti rankka vaalitappio, kannatusta valui perussuomalaisiin ja puolue etsi linjaansa.

SDP ja Urpilainen selvisivät vaaleista kuivin sukin. Pitkän väännön jälkeen maahan saatiin hallitus, jonka muodostamisessa SDP menestyi paremmin kuin mitä vaalituloksen perusteella saattoi odottaa.

Puolueen tiukat vaalilupaukset olivat ongelmana lopulta vain hetken. Kaava oli tuttu: virkamiehet pantiin töihin, tekemään likainen työ, hakemaan tie ulos umpikujasta. Esimerkistä käy Kreikka-vakuudet, jotka ovat muuta kuin vakuudet, mutta joita politiikassa voi niiksi kutsua.

Demokratia antaa valtaan nousevalle mahdollisuuden. Urpilainen on ottanut työnsä hallituksen kakkosministerinä tosissaan ja tästä syystä hän on kasvanut poliitikkona. SDP:n kenttäväellä on aihettakin kiitellä puoluejohtajaansa.

Kokonaan toinen asia on se, onko puolue ratkaissut Urpilaisen johdolla perimmäisiä ongelmiaan. Tuskin, tämän puolesta todistaa presidentinvaalien tulos.

Väistyvän puoluesihteerin Mikael Jungnerin mielestä Paavo Lipposen surkea vaalitulos oli politiikan mitätön välinäytös. Itseään kehuva Jungner vähättelee sekä kansan tahtoa että presidentinvaalia.

Tästä on kysymys: presidentinvaalien perusteella maassa on vain 200 000 aatteellista sosiaalidemokraattia. Se on puolueen historian valossa järkyttävän vähän.

Demareiden silmissä Francois Hollanden voitto Ranskan presidentinvaaleissa ja Ruotsissa SDP:n veljespuolueen kannatuksen nousu kertovat sosiaalidemokratian noususta.

Ruotsin tilanne on hämmentävä. Länsinaapurin demaripuolueen aate ei ole muuttunut, eivät myöskään ohjelmat, mutta kun puolue sai uuden puheenjohtajan, sen kannatus kasvoi kymmenisen prosenttiyksikköä!

Onko aate tätä nykyä esiintymistaitoa?

Puoluekokousta sähköistävät puoluesihteerin ja varapuheenjohtajien valinnat. Valta on puoluekokousedustajilla – ja varsinkin piirien kauppoja neuvottelevilla edustajilla.

SDP:ssä julkkiskorttien arvo lienee testattu. Varapuheenjohtaja Maria Guzenina-Richardson luki peliä oikein ja ilmoitti, ettei lähde varapuheenjohtajaehdokkaaksi heikon kannatuksen takia. Hän maksaa nyt laskua ministeriydestään.

Hallituksen heikko lenkki keskittyy entistä enemmän ministerin tehtäviin, mikä saattaa herättää pelonsekaisia tunteita sosiaali- ja terveysministeriössä sekä SDP:ssä.

Ex-piispa Ilkka Kantola lukeutuu myös julkkiksiin. Hänen kohdallaan voi kysyä, missä ovat mukavan miehen poliittiset näytöt. Kantolan paikka puoluejohdossa on vaarassa.

Menot