fbpx
Pääkirjoitukset

Sekava huutokisa syö politiikan uskottavuutta

Donald Trumpin ja Joe Bidenin ensimmäinen vaaliväittely muistutti mutapainia, eikä asiaan päästy oikein missään vaiheessa.
Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäistä vaaliväittelyä seurattiin ympäri maailmaa. Moni pettyi pahasti. Kuva: epa08707194
Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäistä vaaliväittelyä seurattiin ympäri maailmaa. Moni pettyi pahasti. Kuva: epa08707194

Yhdysvaltain presidentinvaalien ensimmäinen ja odotettu tv-väittely oli pelättyäkin heikkotasoisempi poliittisen päätöksenteon näkökulmasta.

Päällepuhuminen, typeryydet ja faktoista piittaamaton huuto voittivat, maltillinen ja pohdiskeleva oman politiikan esittely hävisi.

Väittelyä onkin verrattu öykkäröivään mutapainiin, lastentarhan kirkumiskilpailuun ja häpeälliseen farssiin.

Väittelyä katsottiin ympäri maailman suorana lähetyksenä. Mitä ajattelevat ihmiset poliittisesta päätöksenteosta, kun maailman vaikutusvaltaisimpaan virkaan pyrkivät käyttäytyvät näin?

Loanheitosta ja päälle puhumisesta vastasi pääasiassa presidentti Donald Trump. Hän keskeytti toistuvasti myös haastattelijan.

Varsinaiset asiakysymykset hukkuivat jonnekin välihuutojen alle.

Koronan hoito, Yhdysvaltojen talous, työllisyys, mellakat, rasismi ja ilmasto-ongelmat olivat varmasti asioita, joista amerikkalaiset olisivat halunneet kuulla ehdokkaiden mielipiteitä.

Tietysti myös Joe Biden sortui jonkin kerran ylilyönteihin. Kokonaisuutena Biden kuitenkin pyrki hillitympään ja presidentillisen sopuisaan suuntaan. Trumpin aggressiivisen väittelytavan taas tuntee vähintään puoli maailmaa.

Demokraattisen päätöksenteon kannalta on ongelmallista, että Trump toisti epäilyksensä vaalivilpistä ja sanoi, ettei hän hyväksy vilpillä saatua tulosta. Trump piti ongelmana etenkin postiääniä, joita koronan takia annetaan nyt aikaisempaa enemmän. Näyttö vilpistä on vähissä.

Joe Biden puolestaan totesi, että hän hyväksyy tuloksen, kun kaikki äänet on laskettu, oli tulos kumman hyväksi tahansa.

Biden johtaa kyselyissä verokohun keskelle joutunutta Trumpia usealla prosenttiyksiköllä. Trumpille ei todennäköisesti riitä omien kannattajien saaminen uurnille. Voittaakseen hän tarvitsee myös liikkuvien äänestäjien ääniä.

Nyt nähdyllä retoriikalla se voi olla vaikeaa. Trump kyllä varmistaa omien kannattajiensa tuen, mutta saattaa karkottaa epävarmoja äänestäjiä rauhallisempaan leiriin.

Menot