fbpx
Pääkirjoitukset

Seksuaalinen häirintä vaanii lapsia verkossa

Lasten ja nuorten keskinäinen seksuaalinen häirintä on hälyttävän yleistä internetin ja älypuhelinten maailmassa.
Kuvien jakaminen älypuhelimella on helppoa ja houkuttelevaa, eikä harkinta ole aina päällimmäisenä mielessä.

Pelastakaa Lapset -järjestön julkaisema laaja selvitys paljastaa, että peräti joka kolmas lapsi ja nuori on nähnyt viime vuoden aikana kuva- ja tekstiviestejä, jotka liittyvät seksuaaliseen häirintään.

Ahdistelua verkossa kokevat etenkin tytöt. Asialla voivat olla paitsi painostavat poikaystävät myös puolitutut ja tuntemattomat.

Herkät 12–17-vuotiaat nuoret ovat ylipuhuttavissa, sillä he kaipaavat kipeästi huomiota, hyväksyntää ja ihailua.

Pojista joka kolmas ja tytöistä joka viides pitää alastonkuvien tai -videoiden pyytämistä seurustelukumppanilta hyväksyttävänä. Jos lähettäjä sitä haluaa, asia on valtaosasta nuorista kunnossa.

Mutta miten rohkeille kuville käy, kun suhde päättyy?

Vaarana on, että esimerkiksi alastonkuvien yleinen vaatiminen ja lähettäminen ovat luomassa vinoutuneen käsityksen intiimien kuvien jakamisen arkipäiväisyydestä.

Ahdistelua voidaan vähätellä ja harjoittaa vitsailun varjolla, mikä ei tee siitä yhtään sallittavampaa.

Nuorten keskinäinen seksuaalinen häirintä verkossa tahtoo jäädä pimentoon, sillä valitettavan harva nuori uskaltautuu avautumaan asiasta aikuisille.

Suut sulkee häpeä sekä pelko siitä, että aikuinen voisi alkaa rajoittaa nuoren sosiaalisen median käyttöä.

Kysely kertoo laajasta ja vakavasti otettavasta ongelmasta. Aina pahemmaksi sen tekee se, että nettiin päässyt aineisto siellä myös pysyy. Verkossa vaanivat myös aikuiset hyväksikäyttäjät.

Vanhempien pitäisi asiallisesti ja hysteriaa välttäen käydä lastensa kanssa läpi, millaista kanssakäymistä netissä tai älypuhelimilla ei voi hyväksyä. Yhdessä sovittaviin pelisääntöihin on sitouduttava.

Vanhempien on ymmärrettävä nuorten luonnollinen kiinnostus seksuaalisuuteen ja digitaalisen median suuri rooli osana nykynuorten seksuaalikehitystä ja intiimejä suhteita.

Koulujen oppitunneilla pitää tarjota seksuaalisesta häirinnästä ja kuvamateriaalin jaosta tietoa ja toimintaohjeita.

Asennekasvatuksen ohella lainsäädäntöä on päivitettävä digiajan tarpeiden tasalle.

Menot