fbpx
Pääkirjoitukset

Seksuaalirikokset voivat tuoda kiristyksiä

Suomalaiset vaativat perustellusti vastausta
Pääministeri Juha Sipilä sanoi viikonvaihteessa Ylen haastattelussa, että "jokaisen, joka tulee Suomeen, on sopeuduttava Suomen lainsäädäntöön, arvoihin ja käytäntöihin". KUVA: Timo Marttila Kuva: Timo Marttila

Alaikäisiin kohdistuneet seksuaalirikokset saivat suomalaiset johtavat poliitikot viikonloppuna lähes hätäännyksen valtaan.

Kaikilla on tavaton kiire reagoida, mikä lisää ylilyöntien riskiä. Huutoäänestyksessä ovat aina vaaransa.

Asia on mitä vakavin. Siihen on osattava reagoida, ei hätäillen, vaan vasta tarkan harkinnan jälkeen. Kriisi on väärä hetki kauaskantoisille ratkaisuille.

Jopa pelkkien lausuntojen antaminen näin suurta mielenkuohua herättävässä asiassa on vaikeaa. Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kumppaneineen on tehnyt silti mitä ilmeisimmin kaikkensa ottaakseen huomioon järkyttyneiden kansalaisten mielenliikkeet – samalla tietäen, että sanoja väännellään ja vääristellään surutta.

On vältettävä kilpalaulantaa siitä, kuka ottaa seksuaalirikokset kaikkein vakavimmin. Yksituumaisuus on ainoa lähestymistapa.

Eduskuntavaalit lähestyvät. Maahanmuuttopolitiikka nousee niissä esille aikaisemmin ennakoitua korostetummin.

Poliitikot ovat vastuussa, etenkin istuvan hallituksen avainministerit, niin maahanmuutto- kuin kriminaalipolitiikastakin, kuten myös laajasti rikollisuuden torjunnasta. Kiristyksiä voi ennakoida kautta linjan. Niistä kuitenkin päätetään vasta vaalien jälkeen.

Suomalaiset vaativat perustellusti vastausta kysymykseen: onko tehty sellaisia virheitä, jotka ovat olleet johtamassa näin vastenmieliseen ilmiöön?

Niin maahanmuutto kuin netin laaja käyttö rikosten apuvälineenä ovat olemassa olevia ilmiöitä. Silti on edelleen epäselvää, missä laajuudessa ja kuinka organisoidusti hyväksikäyttöä ja suoranaista saalistusta on tapahtunut. Poliisi puhuu pahaenteisesti jäävuoren huipusta.

Presidentti Sauli Niinistön mukaan “on kestämätöntä, että Suomesta turvaa hakeneet ovat luoneet tänne turvattomuutta”. Näin on kiistatta käynyt.

Nyt jos koskaan, Suomessa tarvitaan kokonaisuuden näkemistä, asiantuntijoiden viisasta kuulemista sekä ennen kaikkea aitoa paneutumista nuorten elämäntodellisuuteen. Näin pitää tehdä silläkin uhalla, että se on vielä karumpi kuin Oulussa tai Helsingissä julki tulleet seksuaalirikokset antavat ymmärtää.

Menot