Pääkirjoitukset

Selluinvestointi luo uskoa

Metsä Groupin suunnittelema yli miljardin euron investointi biotuotetehtaaseen on toteutuessaan sekä jättipotti Äänekoskelle ja koko Keski-Suomelle että mahdollinen käännekohta laajemminkin. Ainakin Metsä Group palauttaa omilla päätöksillään uskoa siihen, että Suomeen voi ja kannattaa edelleen sijoittaa. Lukemattomat yritysjohtajat ja etujärjestöt ovat viime vuosina voivotelleet aivan päinvastaista.

Vaikka Metsä Groupin tehdashankkeen kokoluokka on Suomessa historiallisen suuri, sillä on hyvät mahdollisuudet menestyä. Ensinnäkin havusellun markkinahinta on pysytellyt lamavuotta 2009 lukuun ottamatta mukavan korkealla. Toiseksi havusellun kysynnän ennustetaan kasvavan tasaisesti.

Merkittävä peruste sellutehdashankkeeseen on tietenkin myös se, että Äänekosken nykyinen tehdas vaatisi jo vuosikymmenen loppuun mennessä mittavia korjausinvestointeja. Jos ja kun Metsä Groupin suunnitelma toteutuu, vanha tehdas voidaan korvata kokonaan uudella, modernilla ja huomattavasti tehokkaammalla yksiköllä.

Metsä Groupin hanke on siis puhtaasti markkinalähtöinen, mutta siinä mielessä isänmaallinen ja sinivalkoinen, että yhtymän jäsenet ja metsänomistajat saavat mäntynsä nykyistä paremmin kaupaksi. Metsäteollisuuskonsernille on puolestaan luvassa kauan kaivattuja vientituloja.

Se on kuitenkin hyvä pitää mielessä, ettei uuden sellutehtaan rakentaminen ole riskitön investointi tai lupa painaa rahaa, kuten sanonta kuului metsäteollisuuden kultakaudella. Havusellun kysyntä voi notkahtaa globaalisti ja päätuotteen hinta voi kysynnän ja tarjonnan rautaisen lain määräämänä romahtaa jopa vuosikausiksi. Devalvaatiokorttia ei siinä tilanteessa olisi käytettävissä edes metsäteollisuusjäteillä.

Metsäyhtiöt ovat tehneet matkan varrella paljon hyvää, mutta myös raskaita virhearviointeja. Kaikkien aikojen suurimpien suomalaisten bisnesmokien kärkisijoille nousee esimerkiksi Stora Enson seikkailu Yhdysvalloissa Consolidated Papersin kimpussa. Retken todellisesta kokonaishinnasta on vaadittu selvitystä näihin päiviin saakka, mutta varmaa on, että Stora Enso poltti useita miljardeja euroja taivaan tuuliin.

Lisäksi Stora Enso muun muassa lakkautti Kemijärven sellutehtaan – nyt Metsä Groupin hankkeen ohella sellukapasiteettia on kasvattamassa metsäjätti UPM.

Saattaa olla siis vain eduksi, että Metsä Groupillakin on omakohtaista tietoa hankalista ajoista. Laskelmat tehdään nyt tarkasti, eikä yli-investointeihin enää hevillä sorruta.

Merkillepantavaa muuten oli, kuinka vuolaasti Metsä Group kehui sellu-uutisen julkistamisen yhteydessä hallituksen päätöstä alentaa yhteisöveroa. Metsä Fibre säästää nykyisellä verokannalla kymmenisen miljoonaa vuodessa. Miljardin investointiin nähden summa ei ole suuri, mutta jos yhteisöveron alennus teki Suomesta houkuttelevamman bisnesympäristön, päätös oli oikea.

Päivän lehti

29.10.2020

Fingerpori

comic