fbpx
Pääkirjoitukset

Selvitellään nyt, vaikka tulos taitaa olla selvä

Suomea sitovat muun muassa YK:n pakolaissopimus, Euroopan ihmisoikeussopimus, EU:n perusoikeuskirja sekä YK:n kidutuksen vastainen sopimus, ja hyvä niin.
Pääministeri Juha Sipilän mukaan ulkoministeriö selvittää ennen muuta Suomea sitovien kansainvälisten sopimusten tulkintaa. Kuva: Mauri Ratilainen

Hallitus selvittää, voisiko kansainvälisiä sopimuksia toisin tulkitsemalla hallita maahanmuuttopolitiikkaa nykyistä paremmin. Hallitus kertoi perjantaina, että ulkoministeriö käy nämä sopimukset läpi.

Sisäministeri Kai Mykkänen (kok.) korosti kuitenkin heti perään, ettei Suomen ole tarkoitus irtisanoutua ihmisoikeussopimuksista tai ihmisoikeuksien noudattamisesta.

Banaanivaltioiden linjalle Suomi ei tietenkään voikaan lähteä. Ainakin etukäteen hallituksen selvittely vaikuttaa siksi poliittiselta manööveriltä ja jonkinlaiselta kansan syviä rivejä rauhoittelevalta teatterilta ennen lähestyviä eduskuntavaaleja.

Hallituksen selvittelyinnon takana ovat erittäin vakavat rikosepäilyt. Aihe on kuohuttanut mieliä joka puolella Suomea ja myös eduskunnassa joulukuun alusta lähtien. Tuolloin Oulun käräjäoikeus vangitsi seitsemän maahanmuuttajataustaista miestä epäiltyinä törkeistä lapseen kohdistuvista seksuaalirikoksista.

Aiemmin viikolla haluttiin sanojen lisäksi myös tekoja: hallituspuolue siniset ehdotti, että YK:n pakolaissopimusta arvioitaisiin uudelleen – sinisten ehdotuksessa törkeisiin rikoksiin tuomittuja pitäisi pystyä palauttamaan kohdemaasta riippumatta.

Sinisten mielestä törkeitä seksuaalirikoksia tehneiden palauttaminen pitäisi siis olla mahdollista myös maihin, joissa ei ole turvallista. Samalla siniset taisivat tulla esittäneeksi sitä, että törkeään seksuaalirikokseen syyllistyneitä ihmisiä voitaisiin palauttaa vaikka tapettavaksi tai kidutettavaksi.

Suomea sitovia ja maahanmuuttoa säänteleviä sopimuksia ovat pakolaissopimuksen lisäksi Euroopan ihmisoikeussopimus sekä YK:n kidutuksen vastainen sopimus. Pakolaispolitiikkaa sääntelevät myös EU:n perusoikeuskirja ja EU-direktiivit.

Moni lakiasiantuntija pitää jo ajatuksena perin erikoisena sitä, että Suomi tulkitsisi toisin keskeisimpiä kansainvälisiä ihmisoikeussopimuksia. Ainakin kaikki palautuskieltoa koskevat vaatimukset ovat päivänselviä ja yksiselitteisiä, totesi julkisoikeuden professori Juha Lavapuro perjantaina. Tulkinnoille ei siten jää tilaa.

Menot