Pääkirjoitukset

Seuraavan hallituksen päänsärky on talous

Etla ennusti Suomen talouskasvun hidastuvan selvästi tänä vuonna. Etlan mukaan kasvu jää vaatimattomaksi myös ensi vuonna.
Satamissa hiljenee, sillä viennin kasvu on ennusteiden mukaan tänä ja ensi vuonna heikkoa. Kuva: Arno Juutilainen
Satamissa hiljenee, sillä viennin kasvu on ennusteiden mukaan tänä ja ensi vuonna heikkoa. Kuva: Arno Juutilainen

Muutama kohtuuhyvä talousvuosi on tiennyt sitä, että vaalikeskusteluja on käyty muun muassa terveydenhoito-, ilmasto- ja maahanmuuttoteemoilla.

Aiheet ovat tietysti aivan perusteltuja, ja taloutta nekin liippaavat. Silti tuntuu, että suurta huolta huomisesta ei poliitikoilla ole, vaikka talouskasvu on ennusteiden mukaan selvästi hiipumassa.

Kun lisäksi muistetaan, ettei maailmantalouden imussa noussut kotimaan talous kääntynyt missään vaiheessa varsinaiseksi juhlaksi eikä velan määrää saatu yli sadasta miljardista eurosta alaspäin, on helppo ennustaa, että tulevaisuudessa tarvitaan koviakin ratkaisuja.

Näistä ei vaalipaneeleissa silti juuri keskustella.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitos Etla ennusti tiistaina Suomen talouskasvun hidastuvan selvästi kuluvana vuonna. Etlan mukaan kasvu jää vaatimattomaksi myös ensi vuonna.

Eilen oman arvionsa julkaisi myös Danske Bank. Finanssikonsernin mukaan Suomen talouskasvu hidastuu tänä vuonna 1,7 prosenttiin ja ensi vuonna kasvun jäävän 1,2 prosenttiin.

Lisäksi riskit ennustettua huonommasta kehityksestä ovat huomattavat.

Kauppasota Yhdysvaltojen ja Kiinan välillä saattaa edelleen laajeta, lisäksi kauppasota saattaa kiihtyä uudelleen Euroopan unionin ja Yhdysvaltojen välillä.

Seuraavan hallituksen päänsäryksi jääkin, miten eurot riittävät hyvinvointipalveluiden rahoittamiseen ja alati paisuviin kuluihin. Verotustakin on vaikea kiristää, ettei pää tule vetävän käteen.

Helppoja ratkaisuja, joissa mistään olemassa olevasta etuudesta tai subjektiivisesta oikeudesta ei leikata mitään, ei ole olemassa.

Seuraava hallitus saa syliinsä myös toisen ongelman, sillä eläkejärjestelmä on ajautumassa ongelmiin. Ei tosin juuri nyt, mutta näköpiirissä olevassa tulevaisuudessa.

Tuoreen laskelman mukaan syntyvyyden lasku vaikeuttaa eläkkeiden rahoittamista tulevina vuosikymmeninä. Nykyinen väestökehitys kasaa siis tummia pilviä taivaalle, kuten Eläketurvakeskuksen kehityspäällikkö Heikki Tikanmäki asian ilmaisi.