Pääkirjoitukset

Sianlihantuotannon koettelemukset katkolla

Sianlihantuotannon koettelemukset jatkuvat Suomessa. Sianlihan tuottajahinta on Saksassa noussut komeasti keväästä, mutta Suomessa hinta on pysynyt suvesta ja grillikaudesta huolimatta alamaissa. Suomalaisen sian hinta on jäänyt EU-maiden keskihinnan alle, vaikka tuotantokustannukset ovat suuret.

Suomalaiset tuottajat ovat joutuneet kärsimään eurooppalaisen sianlihantuotannon ylituotannosta. Etenkin Espanja. Puola ja Tanska kasvattivat taannoin selvästi tuotantoa samaan aikaan, kun Venäjä lopetti tuonnin afrikkalaiseen sikaruttoon vedoten. Sianlihan ylituotanto markkinoilla johti hintadumppaukseen.

Alhainen tuottajahinta on ajanut sikatiloja kohti konkurssia Suomessa. Euroopassa ylituotannon laskusuunta ja tuottajahintojen nousu ovat kirkastaneet näkymiä. Maanosan ylituotantoa on purettu Kiinankin markkinoille.

Suomessa sianlihantuotanto on pysynyt viime vuodet rakennemuutoksesta huolimatta korkealla tasolla. Vaikka tuottajatilat ovat pudotuspelissä vähentyneet, jäljellejääneet ovat pinnistelleet lisäämällä omaa tuottavuuttaan.

Toiveissa on, että tuottajahinnat nousevat täälläkin pitkien sopimusten katketessa. Pahimman yli on jo päästy, mutta jatkossakaan ei ole varaa päästää ylituotantoa valloilleen.

Kireä hintakilpailu on rasittanut Suomen lihajättien, HKScanin ja Atrian, tulosta. Ylituotanto-ongelmaa on ratkottu eritystoimenpiteillä kuten vapaaehtoisella tuotannon vähentämisellä ja viennillä. Ketju pitää sopeuttaa muuttuvaan tilanteeseen.

Sianlihaa ei pidä tuottaa enemmän kuin voi kohtuuhinnalla myydä kotimaassa tai viedä ulkomaille. Tuottajien ja yritysten on samalla noudatettava nollatoleranssia eläin- ja ympäristörikkomuksissa.

Erikoista on, että vaikka Suomi on käytännössä omavarainen sianlihan tuottajamaa, lihanjalostajat tuovat tänne hyvän katteen vuoksi 25–30 miljoonaa kiloa halpalihaa vuodessa. Se ikään kuin häviää markkinoilta, koska jalosteissa lihan alkuperää ei tarvitse merkitä. Kotimaisuuden kiiltokuvassa on paha tahra.

Itsellinen Ranska on kinunnut EU:lta määräaikaisen poikkeusluvan lihavalmisteiden alkuperämaan merkintään, koska haluaa suosia omaa tuotantoaan. Suomen on perättävä samaa lupakohtelua, vaikka Saksa hannaa vastaan.