Pääkirjoitukset

Siirtolaiskiista laajeni talouden puolelle

Meksikolla on vitsit vähissä, sillä maan viennistä jopa neljä viidesosaa suuntautuu Yhdysvaltoihin. Köyhä naapuri ei missään nimessä halua kauppasotaa.
Afrikasta ja Haitista Meksikoon saapuneet siirtolaiset suuntaavat monesti Yhdysvaltojen rajalle. Presidentti Donald Trump haluaa pysäyttää siirtolaisvirran. Kuva: LUIS VILLALOBOS
Afrikasta ja Haitista Meksikoon saapuneet siirtolaiset suuntaavat monesti Yhdysvaltojen rajalle. Presidentti Donald Trump haluaa pysäyttää siirtolaisvirran. Kuva: LUIS VILLALOBOS

Yhdysvaltojen presidentti Donald Trump otti jälleen uuden aseen käyttöön taistelussaan Meksikon suunnasta tulevia siirtolaisia vastaan.

Trump määräsi kaikille Meksikosta Yhdysvaltoihin tuotaville tuotteille viiden prosentin tullimaksut, ja hän myös sanoi olevansa valmis korottamaan maksuja, kunnes siirtolaisvirta maahan on pysähtynyt.

Trump ilmiselvästi uskoo ainakin rahan voimaan. Tullimaksujen on määrä tulla voimaan reilun viikon kuluttua.

Meksikon kautta Yhdysvaltoihin pyrkii jatkuvasti valtava joukko turvapaikanhakijoita, joista suuri osa on lähtöisin Väli-Amerikan maista. Turvapaikanhakijat pakenevat etenkin köyhyyttä ja väkivaltaa.

 

Aikaisemmin presidentti Trump on harkinnut siirtolaisten liikehdinnän pysäyttämistä rajamuurilla ja paremmalla valvonnalla.

Myös rajanylityspisteitä on väliaikaisesti suljettu. Kuitenkin Trumpin ajatusta muurista on vastustettu näkyvästi ympäri maailmaa.

Yhdysvaltojen talous on aina ollut osittain riippuvainen siirtolaisten työstä ja toimeliaisuudesta. Siksi taloudesta erityisen kiinnostuneen presidentti Trumpin toimet näyttävät jopa ristiriitaisilta.

Siirtolaisliikenne on tuonut kuitenkin mukanaan myös rikollisuutta, huumeita ja sosiaalisia hankaluuksia, ja näitä ongelmia Trump sekä hänen hallintonsa yrittävät parhaansa mukaan suitsia.

Amerikka ensin -ajattelussa kuukausittain nousevat tullimaksut ovat sinänsä looginen askel, vaikka kovat toimet Meksikon vastaisella rajalla saattavat vaikuttaa eurooppalaisesta näkökulmasta ylimitoitetuilta.

 

Yhdysvaltain presidentti sitä paitsi puhuu laittomasta maahanmuutosta, joka on saatava kuriin, ei siirtolaisuudesta.

Tulliuhkausten esittäminen Twitterissä heijastui myös pörsseihin ympäri maailmaa. Alamäki oli paikoin rajua.

Tämä ei ollut yllätys, sillä Meksikon mukaan tullimaksut olisivat suorastaan katastrofaalisia. Niihin myös luvattiin vastata voimakkaasti ja samalla mitalla.

Meksikolla on vitsit kuitenkin vähissä, sillä maan viennistä jopa neljä viidesosaa suuntautuu Yhdysvaltoihin. Köyhä naapuri ei missään nimessä halua kauppasotaa.

Päivän lehti

23.1.2020