Pääkirjoitukset

Siniset liki toivottoman tehtävän edessä

Sinisen tulevaisuuden yritys taikoa itselleen elintilaa on jäänyt vaisuksi.
Sinisen tulevaisuuden ensimmäistä puoluekokousta viime joulukuussa Tampereella johtivat sinisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Simon Elo (keskellä) ja puolueen Hämeen piirin puheenjohtaja Petteri Leino (oikealla).

Sininen tulevaisuus alkaa olla lähes toivottomassa tilanteessa. Puolueen alkutaival on ollut odotettuakin vaikeampi, ja sinisten yritys raivata omaa lokeroa muutenkin ahtaalle puoluekentälle on jäänyt yllättävän ponnettomaksi.

Sisältöpuolella soinilaisten loikkarien “uudistusmielisellä konservatiivipuolueella” ei ole ollut tarjota äänestäjille mitään, mitä kokoomuksen, keskustan tai perussuomalaisten ohjelmista ei jo löytyisi.

Käytännössä puolueen oma linja, tai tässä tapauksessa sen puute, konkretisoituu ministeriryhmän toiminnassa. Apupuolueen leima ei ole pelkkä leima vaan kylmä realiteetti siinä missä prosentin tai parin gallupkannatuskin.

Kuvaava esimerkki sinisten eväiden heppoisuudesta oli tiedotustilaisuus, johon puolue houkutteli toimittajia lupaamalla “ison paljastuksen”. Paljastukseksi paljastui se, että kansanedustaja Simon Elo oli teettänyt sinisille logon.

Vielä viime joulukuussa tuore puheenjohtaja Sampo Terho aikoi luotsata siniset keskikokoisten puolueiden sarjaan. Sinisten Hämeen piirin puheenjohtaja, perussuomalaisten hajottamisen puuhamiehiin kuulunut Petteri Leino totesi sinisten tähtäävän vähintään nykyisen kansanedustajamäärän säilyttämiseen.

Vuoden mittaan rimaa on vaivihkaa laskettu. Äskettäin Terho linjasi, että siniset “yrittää olla vaaleissa vähintäänkin pienpuolue”.

Nyt arvuutellaan seuraavia loikkaajia ja sitä, nähdäänkö seuraavassa eduskunnassa yhtäkään sinisten edustajaa. Melkoinen asetelma viiden ministerin puolueelle.

Sinisten uskottavuuden kannalta olisi tärkeää, että sen eturivi sitoutuisi puolueprojektiin eikä vain omien ministeripestiensä loppuunvientiin. Siihen ei kuitenkaan näytä löytyvän halua. Ilmassa leijuu lähinnä kysymysmerkkejä, ja ainakin ulkoministeri Timo Soini ja puolustusministeri Jussi Niinistö harkitsevat eduskunnan jättämistä.

Epäröinti ja laskelmointi on toki ymmärrettävää, sillä mikään ei viittaa siihen, että siniset alkaisi yhtäkkiä saada kannatusta. Tällä hetkellä jokainen sinisten kansanedustaja, ministerit mukaan lukien, miettii, mitä voisi alkaa tehdä kuluvan vaalikauden jälkeen.

Lisää kommentti

Kirjoita kommenttisi