fbpx
Pääkirjoitukset

Sipilä sai keskusjärjestöt vielä viimeiseen taistoon

Maanantaina kului loppuun viimeisin takaraja, jonka Juha Sipilän (kesk.) hallitus oli antanut keskeisille työmarkkinakeskusjärjestöille kohutun kilpailukykypaketin mahdollisesti korvaavien keinojen löytämiseksi.

Sipilä osoitti, että tarvittaessa mikään ei ole niin joustava kuin suomalainen insinööri. Viime tingassa myöhään iltapäivällä pääministeri sai taivuteltua työmarkkinajärjestöt vielä sittenkin jatkamaan neuvotteluja. Todennäköisesti eniten piti lopulta kalkkiviivoilla taivutella Elinkeinoelämän keskusliittoa.

Pelastavaa superesitystä ei saatu, mutta punnerrettiinpa edes pienoinen työvoitto pääministerin tapaan.

Keskeisenä kompastuskivenä sovun tiellä on pidetty SAK:n esittämän paketin laajuutta ja kytkentää työmarkkinaratkaisuun. EK tyrmäsi ehdotuksen tuoreeltaan täysin ja piti sitä jopa mahdottomana.

On haluttu edetä pala palalta, mikä on Juha Sipilän hallituksenkin linja. Nyt hallitus ja keskusjärjestöt sopivat, että työmarkkinaratkaisu sittenkin niputetaan hallituksen paketin kanssa. Se on jonkinmoinen myönnytys SAK:lle.

Hallitus antoi heti myös oman myönnytyksensä. Riitaa aiheuttaneista sunnuntailisien leikkauksista luovutaan ja hallitus nipistää vajaan kolmanneksen lomarahoista. Tasapuolisempi ratkaisu on varmasti helpommin hyväksyttävissä.

Keskiviikkona Juha Sipilän hallitus antaa eduskunnalle tiedonannon kilpailukykypaketista. Se ei ole kuitenkaan mikään kohtalonhetki, vaan järjestöillä on vielä sittenkin aikaa löytää loivennuksia pakkolakeihin.

Työnantajapuoli on halunnut käydä palkkaneuvottelut yksiselitteisesti erillään ja ajallaan, vaikka työntekijäpuoli on ollut valmis myöntymään jo tässä vaiheessa palkkamalttiin.

Nyt EK:n toimitusjohtaja Jyri Häkämies saattoi vain ilmeisen närkästyneenä muistuttaa, ettei EK edelleenkään suostu keskitettyyn, vaan sopimusten pitää olla liittokohtaisia.

Hallitus julkisti maanantaina esityksensä valtion ensi vuoden tulo- ja menoarvioksi.

Ensi vuoden talous on akuutti ongelma, mutta yhtä lailla on päästävä myös pitkäaikaisiin ratkaisuihin suomalaisen hyvinvoinnin turvaamiseksi. Muutoin ei ole nähtävissä loppua leikkauksille. Ensi vuonna listalla ovat esimerkiksi koulutus, monet sosiaalietuudet ja kehitysapu.

Tiistaina kansanedustajat pääsevät budjettiesityksen kimppuun. Odotettavissa on kiihkeää sananvaihtoa, mutta tuloksena on tuskin kovinkaan montaa muutosta budjettiin.

Menot