fbpx
Pääkirjoitukset

Sipilä voitti väännön ministereiden määrästä

Pääministeri Juha Sipilän (kesk.) linjanveto oli vähentää hallituksen ministereiden määrää.

Sipilä toteutti vaalilupauksensa. Hänen hallituksessaan on ministereitä kolme vähemmän kuin edeltäjässään.

Tiistaina kuultiin, että päätös pitää, vaikka kokoomuksen vastavalittu puheenjohtaja Petteri Orpo ehti lupailla heti valintansa jälkeen päinvastaista.

Hän päätyi samoilla perusteilla kuin Sipilä – hallituksen tehokkuuden lisäämiseksi – täysin vastakkaiseen päätelmään.

Orpo asensi itse ensimmäisen miinansa ja jäi välittömästi keskustan kylmästi jyräämäksi.

Sipilän paletti on kiistatta erikoinen: Jari Lindström (ps.) on työ- ja oikeusministeri. Kimmo Tiilikainen (kesk.) taas on maatalousministerinä osin pukki kaalimaan vartijana. Hän on myös ympäristö- ja asuntoministeri.

Ministereiden määrä jää ennalleen. Sen kanssa on elettävä, ja Orpon tehtäväksi jää täyttää omalle puolueelleen kuuluvat paikat.

Pääministeri Sipilällä ei ollut minkäänlaista tarvetta antaa periksi. Hänellä ei ollut asiassa voitettavaa, mutta ei hävittävääkään. Myöskään kolmatta hallituspuoluetta, eli perussuomalaisia, ei voitu ohittaa asiassa.

Keskusta on vaalivoittajana johtava hallituspuolue, joka käyttää asemaansa taitavasti hyväksi.

Opetus-, urheilu- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasoseen ovat henkilöityneet koulutukseen ja sivistykseen kohdistuneet leikkaukset. Hän on tunnollisesti noudattanut Sipilän hallituksen ohjelmaa, mutta joutunut siitä korostetusti henkilökohtaiseen vastuuseen.

Kokoomuksen varapuheenjohtavalinnan jälkeen Grahn-Laasosen syrjäyttäminen olisi sekä epäreilua että kummallista.

Kanta-Hämeelle ei ole yhdentekevää, onko maakunnasta edustus maan hallituksessa.

Salkkujen määrää tai ministereiden nimiä tärkeämpää on taata hallituksen toimintakyky.

Petteri Orpon johtajuus mitataan, kun hän kokoaa ministeriryhmänsä. Nyt ei pidä jakaa poliittisia kannatuspalkkioita, vaan pätevyyden on oltava ensimmäinen kriteeri.

Alexander Stubbin kyvyillä on Orpon mukaan varmasti käyttöä. Stubb on silti sivuraiteella. Häntä on ylistetty hyväksi häviäjäksi, mutta silläkin on rajansa. Stubbille on luontevaa jäädä sivuun hallituksesta odottamaan sopivaa kansainvälistä tehtävää.

Menot