Pääkirjoitukset

Sipilä yrittää muuttaa loppukiriasetelmia

Perussuomalaisten trendi on ylöspäin, kokoomuksen kannatus on valunut alas. Ilman kykypuolueen rytminmuutosta pääministerin paikka menee lapsellisen helpolla SDP:lle.
Eronneen hallituksen pääministeri Juha Sipilä lähti saman tien heti perjantaina vetämään keskustan vaalivankkureita Kanta-Hämeeseen. Kuva: Sara Aaltio
Eronneen hallituksen pääministeri Juha Sipilä lähti saman tien heti perjantaina vetämään keskustan vaalivankkureita Kanta-Hämeeseen. Kuva: Sara Aaltio

Kannatuskyselyiden perusteella on vaikuttanut siltä, että pääministerin paikan SDP:ltä voi viedä vain puolue itse – jollakin tapaa möhlimällä. Ylen torstaina julkistama kannatusmittaus ei antanut aihetta muuttaa tätä laskelmointia, sillä SDP piti kärkipaikkansa 21,3 prosentin kannatuksella.

Kaulaa kokoomukseen oli jo 5,1 prosenttiyksikköä, sillä puolueen kannatus vajosi 16,2 prosenttiin.

Toimitusministeristöä perjantaista saakka johtanut pääministeri Juha Sipilä (kesk.) saattoi kuitenkin omalla päätöksellään muuttaa vaalipelin strategioita.

Mitään hävittävää keskustalla ei ainakaan ollut, sillä gallupit ovat osoittaneet puolueelle noin 14 prosentin kannatusta. Ilman Sipilän hallituksen eropäätöstä keskustan tuleva oppositiotaival olisi ollut käytännössä varma.

Seuraavaan hallitukseen keskustalla ei välttämättä silti ole asiaa – Sipilän poliittisesta manööveristä ja keskustan perjantaina alkaneesta eduskuntavaalien loppukiristä huolimatta.

Varsinaiseen äänestyspäivään on aikaa tasan viisi viikkoa. Hallitus on “ryhdikkäästi” eronnut, sote on kuopattu ja ilma on sakeanaan poliittisia spekulaatioita. Ja kuten professori Markku Jokisipilä totesi perjantaina, nyt ollaan niin lähellä vaaleja, että kaikki, mitä politiikassa tapahtuu, liittyy tavalla tai toisella vaaleihin.

Keskustan kantaan kannatuskyselyissä ovat lyöttäytyneet sekä perussuomalaiset että vihreät. Kummankin haastajan kannatustrendi on ollut keskipitkällä ajalla nouseva.

On mielenkiintoista nähdä, yltääkö perussuomalaiset samantyyppiseen vaalivoittoon kuin veljespuolue ruotsidemokraatit viime syksynä Ruotsissa. Hallitusneuvotteluista tulisi tässä tapauksessa vähintäänkin mielenkiintoiset.

Vihreät puolestaan sopinee jo useampaan hallituskoalitioon. Puolueen kannatus oli viime marraskuussa 11,3 prosenttia, mutta viime kuussa jo 14,6 prosenttia.

Keskustan jälkeen hankalinta on juuri nyt kokoomuksella. Puolueen kannatus on sulanut kevätlumien lailla, ja osasyy soten kaatumisesta vieritetään kokoomuksen syliin. Vaalikentillä ehtii tapahtua kuitenkin vielä paljon suuntaan ja toiseen.